A Főzünk és mesélünk sorozat februárban Cserna-Szabó András és Háy János főszereplésével folytatódik
Rendhagyó irodalmi vacsoraestre várja az ínyenc olvasóközönséget a Globalista Konyha. A Főzünk és mesélünk című, tavaly októberben nagy sikerrel elindított sorozatuk legújabb, februári eseményén ezúttal is két kortárs magyar író valamint két fiatal magyar séf lesz a főszereplő. A szervezők most Cserna-Szabó Andrást és Háy Jánost kérték fel arra, hogy novella helyett kedvenc fogásaikról írjanak – persze csak felsorolás szerűen. Az írókat ugyanis a Globalista Konyha összepárosította egy-egy fiatal magyar séffel, Kurucz Attilával és Heiszler Olivér Michelin-csillagos főzőmesterrel, akik az írók iránymutatása alapján február 19-én és 20-án elkészítik ínycsiklandó négyfogásos menüjüket, amelyet az írók a vendégekkel közösen fogyasztanak el. Az est folyamán mind az írókkal, mind a séfekkel irányított és kötetlen beszélgetésre valamint dedikálásra egyaránt sor kerül, a két esemény házigazdája Szabó Edit lesz.
A Cserna-Szabó András - Kurucz Attila páros által megálmodott menü:
Hideg pacal "alföldiesen"
Bárányleves, tárkony olaj, füstölt bárány nyelv, torma, tejfől
Akasztói ponty, sötőtök, mangalica szalonna, füstölt kaviár
Vargabéles
A Háy János – Heiszler Olivér páros által megálmodott menü:
Liba pástétom, homoktövis, lilakáposzta
Lassan sült, füstölt répa, Palócz borjú
Akasztói ponty, juhtúró, korhelymártás
Túrós lepény, fehér csokoládé, kapor sorbet
Kurucz Attila az Onyx, a Laci!Konyha, az U26 Bisztró és az Innio fővárosi tapasztalatszerzései után több, mint négy éven át vezette a szegedi Tiszavirág konyháját. A fiatal séf márciusban nyitja új, Szeged környéki éttermét, ahol a helyi termesztésű alapanyagok felhasználásán lesz a hangsúly.
Heiszler Olivér a Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas majd a Mák étterem után a 3 Michelin-csillagos Martin Berasategui által vezetett konyhában, majd a szintén 3 Michelin-csillagos, Pedro Subijana nevével fémjelzett Akellare-ban folytatta pályafutását, hogy tapasztalatai hozzásegítsék: 2016-ban a Tanti étterem neki köszönhetően megtartotta Michelin-csillagát. Olivér jelenleg a Haris Parkban nyílt Bobo étterem főszakácsa.
Képek: Az előző Főzünk és mesélünk c. sorozat vendégei Grecsó Krisztián, Dragomán György és Szabó T. Anna valamint Nyáry Krisztián voltak.
További képeket a Globalista Konyha facebook profilján nézegethetsz az eseményekről!