Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Béke Hotel Budapest

1067 Budapest, Teréz körút 43

Béke Hotel információk

A 2013-ban fennállásának 100. évfordulóját ünneplő a Radisson Blu Béke Hotel a főváros egyik igazi büszkesége, mind történelme, mind jelene fontos színfoltja Budapest történetének

A Radisson Blu Béke Hotel története

A múlt század elején Fábri Henrik kereskedő, majd később szállodás, külföldi utazásáról sok tapasztalattal hazatérve felismerte a hazai idegenforgalom jövőjét. Így elhatározta, hogy ebbe fekteti pénzét és energiáját - szállodát épít. Választása a Nyugati pályaudvar környékére esett, mert látta, hogy nincs a közelben első osztályú, korszerű hotel. Mindössze a London Hotel működött itt, melynek sem központi fűtése, sem folyó hideg-meleg vize nem volt, a fürdőszobákról nem is beszélve. Ez önmagában azonban mégsem volt elegendő indok egy új épület létrehozására. Meg kellett alkudnia a lehetőségekkel, s ezért egy - a Nyugatihoz közel fekvő - négyemeletes sarokházra esett a választása. Mivel akkoriban nem voltak lakásbérleti megkötöttségek, a vállalkozó szellemű fiatalember hosszú lejáratú bérleti szerződést köthetett Ráth György tulajdonossal az egész épület bérlésére, ám megígérte, hogy a főfalakat nem bolygatja meg. Ez alól kivételt a körúti homlokzaton lévő üzlethelyiségek jelentettek, melyek különálló bérleményként maradtak meg. Az átépítést követően 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a szálloda, melynek alapítója - akire különösen az angol szállodaipar volt nagy hatással - a BRITANNIA nevet adta. Ez volt a mai Béke őse, amely kora legmodernebb szállodájának számított. Az egész épületet központi gőz- és vízfűtéssel látták el, s minden szobába bevezették a folyó hideg és meleg vizet.

A Hungária és a Royal után itt létesült a harmadik önálló szállodai mosoda, s az épület beépített központi porszívóval is rendelkezett. Mindemellett a Britannia legnagyobb attrakciója az ún. szobahívó fényjelzés volt, mely a szobák ajtaja fölött jelezte a vendég kívánságait. A szálloda berendezése sem maradt el a technikai felszereltség mögött. Minden szobában elsőrangú perzsaszőnyeg borította a díványokat, a szállodai hall bronzcsillárokat kapott, a bérház udvarát pedig fűtött, kettős üvegtetővel borították. Ez alatt az étterem kapott helyet, ahol a velencei csillárok fényét nagy falitükrök verték vissza. Nem csoda hát, hogy a szálloda hamarosan jelentős törzsvendégkörrel rendelkezett, annak ellenére, hogy a megnyitás évét óriási gazdasági verseny jellemezte.

Az első világháborút megelőző években a nemzetközi pénzpiac feszültségei hitelmegszorításokkal jártak. Ezekkel a nehézségekkel az alapító Fábri nem tudott megküzdeni, noha nagy hozzáértéssel és szorgalommal vezette a szállodát. Így a vállalkozást a Britannia fő hitelezője, a Magyar-Olasz Bank vette át, s a tulajdonos Ráth-tól megvásárolta a szálloda épületét.

Az új tulajdonost 1925-ben részben a Britannia rossz hírneve - melyet annak köszönhetett, hogy a húszas évek elején szélsőjobboldali fegyveres csoportok fészkelték be magukat az épületbe -, részben pénzügyi meggondolások arra késztették, hogy eladja a szállodát.

A vevők: Max Meinhard (akinek ezen kívül is volt magyar érdekeltsége) és Herbert c. Cann angol állampolgárok voltak, ők Budapesti Szálloda RT. néven részvénytársaságot alapítottak a Britannia fenntartására. Ám sem ők, sem az RT. igazgatója nem tudtak magyarul, ezért a szálloda vezetésével Németh Aladárt és feleségét bízták meg, akik korábban a debreceni Arany Bika Nagyszálló bérlői és vezetői voltak. Ettől kezdve gyökeresen megváltozott a Britannia élete. Hamarosan nagy gonddal elvégezték a felújítást, mely során minden szobába telefon került, s ennek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a vidéki vendégek száma. Később a nagy gazdasági világválság éveiben Némethék felismerték, hogy nem építhetik a szálloda forgalmát kizárólag luxus éttermükre. Az alagsori helyiségekből létrehozták a polgári színvonalú Szondi sörözőt, melyet történelmi vonatkozású falfestmények és színes üvegablakok díszítettek. A rövid idő alatt népszerűvé váló söröző sikere további fejlesztésekre ösztönzött. Felújították a technikai berendezéseket, és megkétszerezték a fürdőszobás szobák számát. Hamarosan elkészült a Nótás Étterem, mely magyar nótákra utaló üvegfestményeiről kapta nevét. Ehhez csatlakozott a híres íróról elnevezett "Móra szoba". Móra Ferenc gyakran tartózkodott ugyanis a Britanniában, melyet "második otthonaként" emlegetett. Az ő szobájában portréját bemutató üvegfestményen kívül az égetett faburkolatba tizenkét eredeti Móra-illusztrációt építettek be az író aláírásával. Időközben a sörözőt bővítették, s létrehozták a Vadász termet, mely nevét pompás - a vadászat történetét bemutató - képeiről és üvegfestményeiről kapta. Egyedi hangulatához tartozott még egy kandalló és egy kézi csomózású
vadászszőnyeg, mely függönyként választotta el a sörözőtől. Itt tartotta összejöveteleit a Hubertus Magyar Vadász Egyesület, mely keresve sem találhatott volna jobb helyet magának. Hamarosan megépült eredeti faragott berendezéseivel és barátságos fülkéivel a Székely Ivó. A szálloda Sárga termében pedig az irodalmi élet sok kiválósága fordult meg a Nyugat Barátok Köre találkozóin.

A Britannia sokszínű élete akkor vált igazán láthatóvá, amikor felszabadult a körúti homlokzat, s megszűntek az itteni boltok. A területet kihasználva kávéházat építettek, mely magában hordozta a biztos siker lehetőségét, hiszen a kor társadalmához és üzleti világához szorosan kapcsolódott a kávéházi élet. Falát a kávé- és teatermelésre utaló festmények díszítették. Ezek az alkotások, akárcsak a söröző, a Nótás terem, a Móra szoba, valamint a Vadász terem üvegfestményei és illusztrációi mind Haranghy Jenőnek, az Iparművészeti Főiskola tanárának művei voltak, amiért tréfásan Haranghy Múzeumnak is nevezték a Britanniát. Természetesen nem díszíthette más faliképe az 1937-ben megnyitott Kupola termet sem, melynek jelentőségét az adta, hogy amióta a Royal bálterméből Apolló mozi lett, alig volt Budapestnek középnagyságú rendezvényterme.

A terem közepét (ahogyan a név is mutatja) kupolával fedték be, ennek teteje gombnyomásra két irányban eltolódott, így nyáron a szabad ég alatt szórakozhattak a vendégek. Az üveg táncparkettet alulról világították meg, egyúttal megoldva az alatta levő garázs világítását is. A terem belső berendezése is megejtő volt. Főúri palotákból árveréseken vásárolt márványkandallók mellett a falakat Haranghy Jenő Shakespeare műveinek falemezekre festett illusztrációi díszítették.

A rugalmas vezetés sokat köszönhetett Rácz Mártonnak, mert az ő építészeti megoldásai alapján történt a ház bővítése. A Britannia színvonalához méltó volt a konyha is. A konyhafőnökök a kor legkiválóbb szakemberei voltak, s ez volt az első konyha, ahol diétás ételeket is lehetett kapni.

A további tervek megvalósítását megakadályozta a második világháború kitörése. A harcok alatt bombatalálat érte a szállodát, melyet ekkor már hadikórház céljaira vettek igénybe. A harcok befejezte után nagy lendülettel folyt az újjáépítés, s ennek köszönhetően a Britannia hamar talpra állt. Három éven keresztül szovjet katonai egységek parancsnoksága székelt itt, s csak ezután nyílt meg újra Béke Szálló néven. A régi hírnév vonzotta a vendégeket, így újra sok hírességet fogadott a ház, és egymást érték a rendezvények is.

Az újranyitás óta többször végeztek felújítást az épületben, de ez nem terjedt ki a szálloda egészére, így az idő vasfoga egyre jobban kikezdte a Békét. Az új és az újjáépített szállodák mellett egyre inkább háttérbe szorult, s már nem volt méltó régi híréhez.

Ezért üzemeltetője, a HungarHotels 1983. február végén bezárta, és a főfalak kivételével teljesen átépítette a hotelt, mely 1985. júliusában nyílt meg újra. A szálloda kívülről megőrizte patinás, a századforduló stílusát idéző képét, de belül technikailag teljesen felszerelt, a "XXI. század kényelmét magában hordozó" szálloda kezdte meg életét. A pesti Nagykörúton fekvő hotel építői igyekeztek minél többet átmenteni a régmúlt hangulatából, a hotel művészi atmoszférájából. Így a Haranghy tervezte színes üvegablakok és freskók ma az éttermet és a régi szárny lakosztályait díszítik. Egy régi kandalló, csillárok, és tükrök a Zsolnay Terem ékességei. Az átépítés alatt a szálloda több mint száz - minden igényt kielégítő - szobával gazdagodott, mert a régi épülethez új szárnyat csatoltak, mely a kiugró ablakok "lépcsősorával" jól illeszkedik a környezetébe. A szálloda szobái minden igényt kielégítenek.

A Béke vendégeinek az uszoda nyújt felüdülést, ahol szauna, szolárium, fitness gépek és masszázs is a vendégek rendelkezésére áll. A szállodában két szinten 20-220 fő befogadására alkalmas rendezvénytermek várják a vendégeket a legújabb technikával ( tolmácsberendezés, video konferencia, stb. ). 1988- ban (elsőként Európában) a szálloda az amerikai Radisson hotellánc tagja lett. 1995-ben, miként az összes európai Radisson hotel, a Béke Szálló is csatlakozott a skandináv SAS céghez, így a szálloda akkori új hivatalos neve: Radisson SAS Béke Hotel. 2009-ben a Radisson SAS-ból fokozatosan Radisson Blu-ra változott a Radisson szállodák neve.

A kezdetekkor a SAS csoport nagyban hozzájárult a szállodalánc fejlődéséhez és egy komoly cég alakult meg. Óriási fejlődésen ment át a Radisson SAS és még a mostani válságidőszakban is folyamatosan terjeszkedik. A fúziónak köszönhetően egy egyedi márka alakult ki, ami a fiatalos eleganciát képviseli az iparban. A megtett közös út és elért sikerek után 2006-ban a Rezidor anyavállalat úgy döntött, hogy magában is elég ismert, erős cég, ezért különválik a SAS csoporttól. Ennek következménye a fokozatos névváltozás is.

Az átalakulás utolsó lépcsőfoka, hogy a majdnem 200 működő Radisson hotel lecserélte a logóban található "SAS" szócskát és 2009 decemberétől egységesen Radisson Blu hotel lett minden ház, ezzel pedig a budapesti ház hivatalos neve: Radisson Blu Béke Hotel.


A leírásértköszönet a Radisson Blu Béke Hotel munkatársainak!
100 éves a Radisson Blu Béke Hotel

Budapest, 2013. május 8. - Idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a Radisson Blu Béke Hotel, korábbi nevén Britannia és Béke Hotel, amely számtalan ajánlattal és gasztronómiai újdonsággal, történelmi kiállítással és háztűznéző sétákkal várja vendégeit.

1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a szálloda, akkor még Britannia néven. Alapítója, Fábri Henrik nagyot álmodott, hiszen létrehozta kora legmodernebb szállodáját a Nyugati-pályaudvartól egy pár tömbnyire. A hotel hamar nagy sikerre tett szert az utazók körében, 1930-as évektől kezdve pedig a pesti kulturális élet egyik központjává vált. Ebben az évtizedben jött létre a Szondy Söröző és Borozó, a Kupolaterem, a Sárga terem, amely a Nyugatbarátok körének adott otthont, sőt az első szállodai mélygarázs is. A háborút követően már a beszédes Béke szálló néven nyílt újra, de a régi hírnév továbbra is vonzotta a vendégeket, a Kupolaterem a fővárosi éjszakai élet fellegvára lett, ahol olyan művészek szórakoztatták a betérőket, mint Korda György, Máté Péter, Honthy Hanna, Feleky Kamill vagy Hofi Géza. A szálloda állapotának romlása miatt a 80-as évek elején a tulajdonos úgy döntött, teljes körűen átépíti a szállodát, így 1985-ben már egy új, de a régi művészeti értékek átmentésének eredményéül, mégis klasszikus hangulatú épület várta az utazókat. 1988-ban az amerikai Radisson szállodalánc első európai tagja lett, 2009 óta pedig neve hivatalosan Radisson Blu Béke Hotel.

A jeles évfordulóra természetesen számtalan eseménnyel készülnek, a nagy ünneplés nem csak egy napra szól. A programsorozat már korábban elindult, a Budapest100 program keretében már több mint ezren ismerkedhettek meg az épületet történelmével, sőt a Radisson Blu Béke Hotel összefogott a Városligettel, amely idén 200 éves, így számos budapestivel együtt ültették az árvácskákat a parkban, amelynek eredményéül megdőlt egy Guinness-rekord. A Széchenyi Fürdő is idén ünnepli 100. születésnapját, így közös csomagajánlatot alakítottak ki az ideutazók számára, sőt számos színházzal is összefogtak, így született meg a Pest megér egy estet! ajánlat. Ősszel folytatódik a nagysikerű Béke-beli beszélgetések sorozat, ahol olyan ismert emberek mesélik el élményeiket, akik szorosan kötődtek a szállodához. A nagy érdeklődésre való tekintettel minden hónapban egyszer megnyitja a kapuit a szálloda az érdeklődők előtt, akik előzetes regisztrációt követően bepillantást nyerhetnek a szálloda életébe, valamint Haranghy Jenő festő munkáival is megismerkedhetnek.

Ismét nagy sikerre számíthat a hotel halljában található kabala, hiszen a szálloda Facebook oldalára bárki feltöltheti majd Mr. Fosterrel készült fotóját, a vállalkozó kedvűek között pedig egy külföldi kétnapos tartózkodást sorsolnak ki. Még az ikonikus figura népszerűségét is túl fogja nőni valószínűleg a születésnapi torta sikere, amely egy különleges almatorta tejcsokoládéhabbal, és ahogy azt már Bechmann György cukrászmestertől megszokhattuk, az ízélmény garantált. Az alakjukra figyelők sem maradnak sütemény nélkül, hiszen a Zsolnay Kávéház repertoárjában hat cukormentes desszert is található, amelyek már a zajló gasztronómiai megújulás első hírnökei. Héjja László séf konyhájából olyan különleges ételek kerülnek a rendezvények résztvevőinek tányérjára a Brain Food koncepció égisze alatt, amelyek az egészséges étkezést helyezik a középpontba, szigorú alapelvekBéke Hotel szerint készülnek és javítják a konferenciavendégek koncentrációját.

Egy szálloda sikere abban rejlik, hogy tudja-e tartani a lépést a változásokkal. Az elmúlt évszázad pedig bizonyíték arra, hogy a Radisson Blu Béke Hotel kiállta az idő próbáját és már szövögeti terveit a következő száz évre.


Fizetett hirdetés

Még több Látnivaló Budapesten

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 09

Oldtimer Show
A kialakult járványveszély miatt a 2020-as Oldtimer Show megrendezését két hónappal odé......
Budapest

Okt 22

Csabai Kolbászfesztivál
Az idei évben immáron 24. alkalommal kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, amely......
Békéscsaba

Szep 30

Budapesti hajós vacsora
Budapesti hajós vacsora 3-órás sétahajózással, 4-fogásos menüsorral és választható
Budapest

Fizetett hirdetés

Térkép

Programok a közelben

1 Budapesti hajós vacsora
Logó

Budapesti hajós vacsora 3-órás sétahajózással, 4-fogásos menüsorral és választható

2 Rejtélyek Szobája

Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...

Szállás a közelben

1 Interflat Hostel & Apartments Budapest

Az elragadó történelmi épület hangulata a modern világ kényelmével párosítva vár ben...

2 Diamond Apartments Budapest

Nyugati pályaudvartól2 percre elhelyezkedő Diamond Apartments szálláshelye modern apartman...

3 Alexa Apartment Budapest

Csendes utcában, a tágas szállás nagyobb családok vagy baráti társaságok fogadására a...

Shopping a közelben

3 Laczó Optika Kft.

Üzletünkben a komputeres szemvizsgálatot követően, több száz keret közül választhatja...

MegosztomLátnivaló kereső Budapest

Partnereink
Facebook