Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Libamájfesztivál 2014

Erzsébet tér 1051 Budapest, Erzsébet tér -

Libamájfesztivál képek

 • Libamájfesztivál az Erzsébet téren! - Libamájfesztivál
 • Libamájfesztivál az Erzsébet téren! - Libamájfesztivál
 • Libamájfesztivál az Erzsébet téren! - Libamájfesztivál
 • Libamájfesztivál az Erzsébet téren! - Libamájfesztivál

Libamájfesztivál információk

A 6. Libamájfesztivál 2014-es dátuma egyelőre csak tájékozató jellegű.

De mi azért már kezdhetjük a ráhangolódást! Először is gondoljunk a puha és ízletes kulináris élményre. Idézzünk fel magunkba egy hűvös, hagymás illatú vidéki konyhát, abban egy kis piros zománcos edényt. A lábaska aljáról ropogós kenyérre libazsírt tunkolunk. Örömmel konstatáljuk, hogy libamájdarabkák is fennakadnak a serclin.

Hamarosan!
Szöveg: aZera - városom.hu


Fotók és sajtóanyag: CME Hungary csapata - köszönet értük!

A Libamájfesztivál 2014-es kiállítói

hamarosan

Libamájfesztivál Budapest 2014 belépőjegyek

hamarosan

Libamájfesztivál 2014 nyitva tartás:

péntek:12.00-00.00
szombat:09.00-00.00
vasárnap:09.00-00.00
 
Budapesten 2013. szeptember 6. és 8. között 5. alkalommal várja az ínyenceket a Libamájfesztivál. Az idei fesztivál kulináris élményei vidéki, családias hangulatot megidézve az Erzsébet téren érhetnek utol bennünket. Előkerülnek a régi illatos emlékek, melyek a nagyi ősrégi gyűrött receptjeit lengi körül.

A libamáj vitathatatlanul az egyik legízletesebb, megkoronázott fejedelmi étel és idén emellé úgymond udvarhölgyként társulnak a kacsamájas ételkülönlegességek. A látogatóknak olyan csodás fogásokat áll módjukban megkóstolni, mint a libaburgert libamájjal, lilahagyma lekvárral rusztikus lepényben, a libakolbászt chillis málnamustárral, házi fehér kenyérrel, a konfitált libacombot csomboros gerslis káposztával, a libamell pástétomot aszaltszilva chutney-val, mini brióssal, a roston sült libamájat szegfűszeges almapürével és polentával vagy éppen a pecsenye libamájat friss lecsóval rozmaringos parázskrumplival. Itt aztán az eddig kulináriában kevésbé jártas vendégek is elsajátíthatnak pár olyan fogást, mellyel a családi vacsorákon vagy baráti összejöveteleken libamájszakértőként tündökölhetnek. 
A remek libamáj és magyaros étkek mellé szép Tokaji borok lesznek társíthatók és a gasztronómia mellett zenei programok, gyerekprogramok, kézműves játékok és libaolimpia várja a család apraja-nagyját.

Az idei Libamájfesztivál új helyszíne lehetővé teszi, hogy sokkal elérhetőbb árakon kóstolhassunk nagyon finomat!

Libamájfesztivál programok 2013

Koncertek

 • Péntek – Judie Jay Trió
 • Szombat – Pátkai Rozina Band
 • Vasárnap – Yasya

Libaolimpia

A Libaolimpián játékos ügyességi feladatok, sok vidámság és értékes ajándékok várják a jelentkezőket!

Az izgalmas olimpiai játékokat napjában több alkalommal rendezik meg különböző feladatokkal, melyre családok és baráti társaságok jelentkezését várják a helyszínen.

Ízelítő a LIBAOLIMPIA feladataiból

 • Libaterelés , mely során a játékos a libával szoros együttműködésben – szellemi és fizika -  jut el a rajttól a célig….
 • Libatalponálló – már a játék neve is libás, elnézést hibás, mert nem állni, hanem menni kell, méghozzá libatalpakon, sőt  egy akadályokkal nehezített  útvonalat kell minél gyorsabban megtennie a játékosoknak..
 • Libalovaglás  – Nils Holgerson ajánlásával. Azokat a libákat kell meglovagolni, melyekben ( és nem  melyeken!!)  a legtöbb toll van. Tehát   párna lesz a „libaparipa” melyen a versenyző száguld a pályán..
 • „Gyertek haza ludaim„  - babbal töltött libákat –tehát  liba alakú kisebb babzsákokat – kell haza, avagy célba juttatni. A legjobban célzó szóban megkapja a Robin Lúd  elismerést.
 • „Ezt fújhatjuk” – libatollfújás, hogy a versenyzők kifújják magukat… A libatollat kell célba fújni, természetesen ez a feladat időjárás függő. Nagy szél esetén ezt a játékot egyszerűen  lefújjuk, a tollakat pedig „Elfújta a szél“…
A rendezvény ideje alatt kézműves foglalkozásokkal várják a vendégeket, ahol totyogó libát, nemez libabábot, illetve liba- körtemuzsikát is készíthetnek.

Libamájfesztivál 2013 sajtóanyagok
 
 
Az Alföldi Legendárium is részt vesz az V. Libamájfesztiválon
 
BUDAPEST - Az Alföldi Legendárium Klaszter virágkocsija is részt vesz a pénteken kezdődő V. Libamájfesztiválon. A Szent Anna-tó legendáját bemutató kompozíciót két hete a Debreceni Virágkarneválon a közönség szavazatai alapján a legszebbnek választották.  
 
Újabb attrakcióval bővült a péntek délelőtt kezdődő V. Libamájfesztivál. Az egész hétvégén át tartó rendezvényen az Alföldi Legendárium Klaszter virágkocsija is felvonul majd. A több mint 11 méter hosszú és 4 méter magas kompozíció Pikó Sándor képzőművész és Szabó Erzsébet virágdesigner alkotása, elkészítéséhez a hungarocell szobrok mellett több kilogramm tubarózsát és több száz szál élő fehérliliomot használtak fel. Az idei Debreceni Virágkarneválon közönségdíjat nyert alkotás a Szent Anna-tó legendáját mutatja be a fesztiválra kilátogatóknak.
 
Székelyföldön a Kárpát-medence keleti vonulatain, hazánk távoli hegyeinek két legmagasabb csúcsán, egy-egy pompás várban élt két testvér. A fivérek folyton vetekedtek egymással, mígnem egy napon az idősebbik elhatározta, hogy megmutatja öccsének milyen dúsgazdag is Ő valójában. Aranyveretes hintajába hat fekete lovat fogatott, s azzal állított be fivére várába. A fiatalabb testvér, ahelyett, hogy örült volna bátyja gazdagságának, inkább úgy döntött, felülmúlja testvérét. Saját aranyveretes hintaja elé 12 falu 12  legszebb szüzét fogatta. A szüzek mozdítani sem bírták a hintót, ezért a haragos kevély úr ostorcsapást mért a fogat első legszebb szűzére, Annára. Anna kicsordult vére a Földre hullott, ekkor térdre zuhant és az Istenhez fordult segítségért imájával. Az Úr meghallgatta Anna imáját, s hatalmas mennydörgés, földindulás közepette elsüllyesztette a két hegyet várastul, mindenestül. A hegyek helyén tó keletkezett, az uraság sárkánnyá, a szüzek pedig hattyúkká változtak. Majd a hattyúkból 11 visszaváltozott leánnyá és hazatért otthonába, de Anna örökre a tónál maradt, s emlékére kápolnát állítottak.

A Szent Anna-tó legendája intő például szolgál minden testvérnek és nemzetnek, hogy az állandó vetekedés végzetes lehet. A legenda üzenet nemzetünk megtisztulásához, összefogás a szeretet jegyében, a virágkocsi azt a szövetséget mutatja be, ami Szent Királyunknak sikerült,  mert az egység és az összefogás tudja csak sikeressé tenni  nemzetünket.
 
A Szent Anna-tó legendáját bemutató virágkocsi mellett a rendezvényre kilátogatók egész hétvégén különleges, libából és kacsából készült ínyencségeket kóstolhatnak, illetve a hozzájuk illő borral koccinthatnak, míg a család fiatalabb tagjait játékos vetélkedők várják.
 
A fesztivál célja, hogy népszerűsítse a liba- és kacsaételekkel kapcsolatos hagyományokat, rámutasson e két szárnyasból készült ételek közötti különbségekre, illetve az, hogy a rendezvényre kilátogatók minél több formájában megkóstolhassák ezt a különleges hungarikumot.


 

 
LIBAMÁJFESZTIVÁL - HÁTTÉRANYAG
 
A világ hízottmáj-fogyasztása az elmúlt években teljesen átalakult. Ma már a világon a fogyasztás 90%-a kacsamáj, és mindössze 10%-a libamáj. Ennek a 10%-nak mi, magyarok állítjuk elő a 80%-át, közel 1800 tonna hízott libamájat.
 
A magyar ágazat erősen exportvezérelt, a hazai fogyasztás - ahhoz képest, hogy libamájnagyhatalom vagyunk – alacsony. Az ágazat számításai szerint, ha minden magyar évente csak egyszer mindösszesen 30dkg magyar hízott libamájat fogyasztana, akkor az ágazat sokkal stabilabb lenne és egy újabb „lábra” állhatna.
 
A Libamájfesztivált 5. alkalommal szervezik meg azzal a céllal, hogy a hazai fogyasztást népszerűsítsék, és hogy segítsék a magyar fogyasztókat abban, hogy a lehető legszélesebb felhasználási módját ismerjék meg a liba- és kacsahúsnak, valamint a hízott májnak. Az első fesztiválnak 2008-ban még Orosháza városa adott otthont, amelyet a libamáj fővárosának tartanak. A 4Mancs nemzetközi támadása jelentős károkat okozott, amely legfőképpen Békés- Csongrád- és Bács-Kiskun megyékben volt érezhető. Ezért volt fontos, hogy az első fesztiválokat ebben a régióban, a libamáj fellegvárának számító Orosházán rendezzék meg. A fesztivál 2012-ben felköltözött a fővárosba, elsőként a Budai Várba, most pedig a budapesti Erzsébet téren várja a magyar liba- és kacsamáj rajongókat. Az eddigi fesztiválokon rendezvényenként 12-15 ezer fő vett részt és 1000-1200 kg hízott libamáj fogyott. Összesen a 4 fesztiválon közel 5 tonna hízott libamáj fogyott el. A fesztiválon résztvevők minden esetben teljesítették a fejenkénti 30-40 dekás fogyasztást. A fesztivál szervezőinek – ha kicsiben is – sikerült megvalósítania a szükséges fogyasztónkénti 30 dekát.
 
Libamáj-nagyhatalom vagyunk ugyan, de az elmúlt évek fesztivál tapasztalata azt mutatja a szervezők számára, hogy a magyarok jelentős része nem tudja megkülönböztetni a libamájat a kacsamájtól. Ránézésre nagyon hasonló ugyanis, elkészítése, ára, élvezeti értéke azonban jelentősen különbözik egymástól. A fesztivál szervezői rejtett kamerás próbavásárlások során 10 budapesti hentesüzletben vásároltak hízott libamájat. Annak próbálatak utánajárni, hogy valóban libamájat kapnak-e, vagy esetleg kacsamájat, libamáj áron. A vásárlást kifejezetten azokon a helyeken végezték, ahol nem volt egyértelműen megkülönböztetve a liba- és a kacsamáj. A vásárolt májakat a NÉBIH laborjában vizsgáltatták be, ahol vizsgálatokkal derítették ki, hogy a 10 májból mennyi volt a liba- és mennyi a kacsamáj. Az vizsgálat megdöbbentő eredménnyel zárult, amelyet a fesztivál szervezői 2013. szeptember 1-én 11:00-kor egy sajtótájékoztató keretében mutatnak be Budapesten.
 
A fesztivál teljes koncepciója arra épül, hogy abban segítse a fogyasztókat, hogyan lehet megkülönböztetni ezt a két fajta májat. Fontos hangsúlyt fektetnek a szervezők arra is, hogy a lehető legkülönfélébb recepteket mutassák be és kedvet csináljanak a hazai fogyasztóknak a hungarikumnak is számító ínyencségek fogysztására. A sajtótájékoztatón arra is választ adnak egy egyszerű, otthon is elvégezhető teszt segítségével a szervezők, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a libamájat a kacsamájtól otthon.
 

 

 
Szeptember 6-8. között rendezik az V. Libamájfesztivált Budapesten, az Erzsébet téren.

A fesztivál célja, hogy népszerűsítse a liba- és kacsaételekkel kapcsolatos hagyományokat, rámutasson e két szárnyasból készült ételek közötti különbségekre, illetve az, hogy a rendezvényre kilátogatók minél több formájában megkóstolhassák ezt a különleges hungaricumot. A szervezők az ételekhez illő borokkal és játékos vetélkedőkkel fűszerezik a vidéki családos hétvégét idéző rendezvényt. A Libamájfesztivál ínyencei megízlelhetnek majd néhány különlegességet, így bükkfán füstölt körtepálinkás hideg libamájat, libamájpástétomot lilahagyma lekvárral, illetve bundában sült libamájat Árpagyöngye rizottóval. 
A rendezvényről további információt a www.libamajfesztival.hu oldalon találnak.


Fizetett hirdetés

Még több Program, esemény Budapesten

Logó
Budapesti hajós vacsora

Budapesti hajós vacsora 3-órás sétahajózással, 4-fogásos menüsorral és választható

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jún 16

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Jún 16

Zoárd-napi Sokadalom
megrendezésre kerülő Zoárd-napi sokadalom a Felső-Tisza-vidék egyik legjelentősebb idege......
Nyíregyháza

Jún 16

SZENTENDREI PESTISŰZŐ FESZTIVÁL
Szentendre legújabb kortárs művészeti fesztiválja, a Szentendrei Pestisűző Fesztivál m
Szentendre

Fizetett hirdetés

Térkép

Szállás a közelben

1 Nagy-Gyevi House Budapest

Kedves leendő Vendégek, Szeretném pár sorban ismertetni apartmanom körülményeit. Az ap...

2 A Place To Sleep & Go Budapest

A place to Sleep & Go - The Night Solution! avagy A hely, ahol aludhatsz egy jót! - Megold...

3 All Central Hostel Budapest

All Central Hostel Budapest szívében a Deák Ferenc tér mellett, Budapest két legforgalmas...

Étel & Ital a közelben

1 Le Bourbon étterem

A Le Meridien Budapest elegáns étterme, a Le Bourbon, a lüktető belváros szívében talál...

Látnivalók a közelben

1 Volt Presszó
Volt Presszó - Budapest (Fotó: Csatári Júlia)

Amikor ősszel még a soproni nyarat sírjuk vissza, amikor télen az első infómorzsákat les...

2 Deák Ferenc tér
A Deák Ferenc tér kultuszhelye

Budapest szívének legfontosabb tere, az Andrássy út kezdőpontja és az egyik legfontosabb ...

Shopping a közelben

1 Hard Rock Cafe Budapest
Hard Rock Cafe Budapest

Hölgyeim és Uraim, végre, sok-sokévnyi várakozás után, a Váci utcában megnyitott a Har...

2 New York American Bistro
NEW YORK American Bistro

Tradicionális amerikai fogások, tényleg amerikás környezetben. Ha folyton fáj a fogad egy...

3 Legrand

A Le Grand a belváros szívében, a Vörösmarty téren helyezkedik el. Vendégeinket átlagon...

MegosztomProgram, esemény kereső Budapest

Partnereink
Facebook