Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Salome 2018

Margitszigeti Szabadtéri Színpad 1122 Budapest, Margitsziget -

Salome képek

  •  - Salome

Salome információk

Bevállalós szopránok

Buja és fülledt, vagy csupán mélylélektani opera a Margitszigeten?

A Salome bemutatóinak évszázados történetében nincs hiány botrányokban és thrilleren vagy horroron edzett közönség ide vagy oda, ma sem mindennapos, hogy alulöltözött énekesnők extatikus állapotban levágott fejeket csókolgatnak az opera színpadán. Vajon erre készülhetünk a Margitszigeti Szabadtéri Színpad jövő évi operabemutatóján is?

Nehéz és bonyolult szerepet kell megformálnia annak, aki Salome bőrébe bújik, és ahogy Wilde nyomán Strauss megálmodta, ékkövekkel borított csupasz testtel lejti el a híres hétfátyoltáncot a zavart és elragadtatott Heródes előtt, miközben persze még énekel is. Mindez azért is problematikus, mert a bibliai történet szerint Salome még csak 16 éves, de sejthető, hogy ezt a szerepet csak a legképzettebb és legtapasztaltabb szopránok képesek elénekelni, valamint az is erősen kérdéses, hogy ez a tánc hozzá tartozik-e az operaénekes feladatköréhez. Az erotikus kisugárzású Anna Moffo volt az első operaénekesnő, aki levetkőzött a kamerák előtt az Una storia amores című film felvételén 1969-ben. A Salomét megformáló nagyságok sorában olyanokat találunk, mint Montserrat Caballé, Birgit Nilson, Hildegard Behrens, Francesca Patané vagy, Sass Szilvia.

A Salomét illető értelmezési viták nyilván tovább folynak majd, de az biztosan nem kérdés, hogy Wilde és Strauss nem csupán feszegetni kívánták a határokat, művészetüknek és identitásuknak része volt, hogy át is lépjék azokat. A hátborzongató Salome-történet feldolgozásaival mindez kétségkívül sikerült is, azonban a darab minden egyes új előadásában új formára talál. Kíváncsian várjuk ezek után, hogy Anger Ferenc rendezésében miként jelenik meg a démoni nő, akit ezúttal a nemzetközi színtéren is egyik legismertebb magyar szoprán, Rost Andrea jelenít meg a darabnak a Budapesti Nyári Fesztivál jubileumi évadának keretein belül megvalósuló legújabb bemutatóján. A híres operaénekesnő pályája során először bújik a nagy kihívást jelentő szerepbe.

Az ígéretes Salome-premier két alkalommal, 2018. június 22-én és 24-én lesz látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Jegyek már kaphatók a Szabad Tér Színház honlapján, valamint a jegyirodákban. Érdemes a héten gyakran figyelni a www.szabadter.hu honlapot, valamint a Budapesti Nyári Fesztivál Facebook-oldalát, ugyanis ott adnak hírt a különleges akció pontos időpontjáról, melynek során 50% kedvezménnyel szerezhetik meg jegyeiket az érdeklődők.

Végzetes lakoma egy Holt-tengeri palotában
 
Salome operabemutatóval készül a Budapesti Nyári Fesztivál jubileumi évadára
 
 
Richard Strauss hátborzongató operájának új feldolgozása két alkalommal, 2018. június 22-én és 24-én sztárénekesekkel kerül bemutatásra a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A címszerepben, vérszomjas Salomeként most láthatja először a magyar közönség a világhírű magyar szopránt, Rost Andreát, olyan sztárpartnerekkel mint Gerard Siegel és Komlósi Ildikó. Anger Ferenc rendezése később, a tervek szerint a mű eredeti helyszínén, Nagy Heródes feltárt palotájában is elvarázsolja a közönséget.
 
Mint közismert, az Oscar Wilde drámája nyomán Richard Strauss által teremtett szerelmi tébolyban szenvedő szecessziós nőalak színpadi bemutatóit a kezdetektől hangos botrányok övezték a kritika, a közönség és az egyház megbotránkozása közepette. A Szabad Tér Színház és a Magyar Állami Operaház új közös bemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütál Rost Andrea címszereplésével, majd az előadás a tervek szerint Salome híres hétfátyoltáncának eredeti helyszínérén, a Holt-tenger partján fekvő erődítményben, Nagy Heródes Machareus palotájában lesz látható. A helyszínnek különös magyar vonatkozása, hogy a feltárást magyar-jordán kutatócsoport végezte Vörös Győző ókorkutató irányításával. A nemrég kiásott tizenkét lépcsős és egy tartalék medencével rendelkező grandiózus mikve kétezer éven keresztül pihent a homokban a királyi udvar alatt. Az Újszövetség Heródiásának lánya, Salome ebben a palotában kérte Keresztelő Szent János fejét táncáért cserébe Heródes végzetes születésnapi lakomáján.
 
Salome, avagy egy vérfagyasztó flört története
A századelő sűrű forgatagában Richard Strauss Max Reinhardt színházában találkozott először Wilde nyugtalanítóan intenzív színpadi művével. Az előadás után Heinrich Grünfeld csellista így fordult a zeneszerzőhöz: „Ez volna ám a magának való operaanyag!” „Már írom is!” – érkezett a gyors válasz. Az 1905-ös drezdai bemutatót hangos botrányok kísérték, ahogy sokáig a továbbiakat is.
A kritikusok azóta sokat vitatkoztak Salome alakjáról. Vajon anyja befolyása alatt álló tudatlan lányka csupán, vagy tudatos és kegyetlen vámpír, amilyennek Wilde képzelte, aki egyáltalán nem hitt az ártatlan Salome meséjében. A démoni Salome meztelen testét és haját Wilde szerint csak drágakövek borítják. Strauss is egy szerelmi megszállottságtól vezérelt jéghideg Salomét képzelt a színpadra és operájában megteremtette az iszonyat extázisát. A szerepet éppen ezért kivételesen nehéz megformálni, nemcsak annak lélektani megfejthetetlensége miatt, hanem az operaénekes összetett feladatköre miatt: csupasz testtel ellejteni egy 16 éves lány erotikusan túlfűtött fátyoltáncát, miközben operát énekel, csak a legképzettebb előadóművészeknek sikerül. A híres operaénekesnő, Rost Andrea pályája során először bújik a nagy kihívást jelentő szerepbe, mi pedig rendkívüli érdeklődéssel várjuk, hogy Anger Ferenc rendezésében ezúttal milyen Salomét kapunk a Margitsziget csillagos nyári ege alatt.
 
Az ígéretes Salome-premier két alkalommal, 2018. június 22-én és 24-én lesz látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Jegyek már kaphatók a Szabad Tér Színház honlapján, valamint a jegyirodákban. Érdemes a héten gyakran figyelni a www.szabadter.hu honlapot, valamint a Budapesti Nyári Fesztivál Facebook-oldalát, ugyanis ott adnak hírt a különleges akció pontos időpontjáról, melynek során 50% kedvezménnyel szerezhetik meg jegyeiket az érdeklődők.


Fizetett hirdetés

Még több Program, esemény Budapesten

MIÉNK A VÁR! 7. Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál

Élményekben gazdag családi szórakozás pünkösdkor a Vajdahunyadvárban! Hazai várainkhoz kapcsol...

JEL és RITMUS

JEL és RITMUS az Artézi Galériában Figyelemreméltó kiállítással folytatódik az óbud......

Tavasszal újraindulnak a programok a Fény Utcai Piacon

A tavalyi sikeren felbuzdulva, idén már szinte egész éves programsorozattal készül a Fén......

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Máj 25

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Máj 25

Gyereknapi programok a Fény Utcai Piacon
Zöldségszobrászat, arcfestés, bűvészshow, zenés előadás – többek között ezzel vá......
Budapest

Máj 25

GYEREKNAP A BENKÓ ZOLTÁN SZABADIDŐKÖZPONTBAN
Május 25-én, szombaton 10-18 óra között GYEREKNAPI PROGRAMOKKAL várjuk kedves Vendégeink......
Kecskemét

Fizetett hirdetés

MegosztomProgram, esemény kereső Budapest

Partnereink
Facebook