Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Budapest / Látnivalók / Iskola / Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Műegyetem

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Műegyetem Budapest

1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3-9

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Műegyetem képek

  • A több, mint 200 éves múlttal büszkélkedhető Műegyetem. - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Műegyetem

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Műegyetem információk

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Magyarország egyik legpatinásabb és legszínvonalasabb felsőfokú oktatási intézménye. A nagy múltú és vitathatatlan érdemei miatt nemzetközileg is elismert Műegyetem története a 18. században kezdődött Institutum Geometricum néven.

II. József és az Institutum Geometricum

Az intézményt II. József alapította 1782-ben, mint a Budai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának mérnökképző tagozata, így ez lett Európában az első egyetemi szintű polgári mérnökképző intézete. Hazánkban ekkortól él az a határozat, miszerint mérnöki tevékenységet csak olyan személy folytathat, aki egyetemi szintű végzettséget szerez az alkalmazott matematikai tantárgyakból. A matematika mellett mechanika és mezőgazdaságtan is a tematika része volt, a megszerezhető végzettségek pedig a földmérő- és vízépítő mérnöki fokozatok voltak.

V. Ferdinánd és a József Ipartanoda

A 19. század végén zajló második ipari forradalom következtében a képzés a mérnöki tudományok szélesebb körben való kiterjesztése elengedhetetlenné vált. A megnövekedett igények kielégítésére 1846-ban V. Ferdinánd megalapította a József nádor nevét felvevő József Ipartanodát, ahol többek között már ábrázoló geometriát, műszaki rajzot, fizikát, építészetet valamint angol és német nyelveket is oktattak.

A forradalom utáni években, 1850-ben a Institum Geometrium mérnöki intézet működését megszüntették és az Ipartanodába olvasztották, ezzel csaknem húsz évre megszűntették a hazai polgári mérnökképzést.

Industrieschule, majd Polytechnikum

Az így megalakuló Joseph Industrieschule már csak német, és csak technikai tárgyakat oktatott, mellőzve a kereskedelmi és gazdasági tantárgyakat. A Műszaki Egyetem életének következő állomása Ferenc József nevéhez fűződik, aki 1856-ban az ipari iskolát Joseph Polytechnikum névre keresztelte át, és felsőfokú oktatási intézménnyé tette, ahol már szabadon választhatók voltak a technikai és gazdasági tárgyak.

Első a világon!

Négy év múlva újra megváltozott az iskola neve, az újra magyar nyelven oktató intézmény Királyi József Műegyetem néven működött tovább, de még mindig nem volt felhatalmazva mérnöki oklevél kiadására. A következő változások Eötvös József kezdeményezésére indultak el, aki indítványozta a Királyi József Műegyetem újjászervezését, amit az országgyűlés 1870-ben el is fogadott.

Az 1871-ben induló egyetemen előbb három szakirány, a mérnöki, a gépészmérnöki és az egyetemes osztályok voltak választhatók, majd két év múlva az építészeti és vegyész szakosztályok is elindultak. Ezzel a Királyi József Műegyetem a világ első műszaki felsőoktatási intézménye lett, mely egyetemi címmel rendelkezett. A Műegyetem az első doktori címet 1902-ben adta át, a későbbi neves út- és vasútépítő mérnöknek Zielinski Szilárdnak.

A Műegyetem a 20. században

A Budapesti Műszaki Egyetem az 1909-10-es évben kezdte meg mai helyén, Lágymányoson a működését abban a szép épületben, melyet Hauszmann Alajos, Czigler Győző és Petz Samu tervezett. 1934-ben újabb szervezeti átalakuláson ment át az intézmény, amikor Magyar Királyi József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem néven több intézményt is magába foglalva folytatta oktatói tevékenységeit. A gazdaságilag hozzá tartozó iskolák az Állatorvosi Főiskola, a Tudományegyetem közgazdaságtudományi kara és a Bánya- és Erdőmérnöki Főiskola voltak.

Ebben az egyetem komplexumban öt karon folyt az oktatás, ezek a mérnöki-építészmérnöki, a gépész-vegyészmérnöki, a bánya-kohó-erdőmérnöki, a mezőgazdasági-állatorvosi és a közgazdaságtudományi karok voltak. Ekkor a Műegyetem már az ország legnagyobb oktatási intézményének számított. 1949-re ezek az intézmények kiváltak az egyetemből, valamint több szervezeti változás is bekövetkezett a már Budapesti Műszaki Egyetem néven működő felsőoktatási intézményben.

A BME ma

Az 1950-es évek utáni évtizedek újabb változásokat, átszervezéseket és tematikai változásokat hoztak, végül 2000. január1-én megszületett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, mely több mint két évszázad után az ország vezető, meghatározó és legelismertebb egyeteme.

Az egyetem karai

  • Építőmérnöki Kar (ÉMK)
  • Gépészmérnöki Kar (GPK)
  • Építészmérnöki Kar (ÉPK)
  • Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK)
  • Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK)
  • Közlekedésmérnöki Kar (KSK)
  • Természettudományi Kar (TTK)
  • Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK)

Forrás: bme.huFizetett hirdetés

Még több Látnivaló Budapesten

Logó
KIÁLLÍTÁS

Szekeres Imre EGÉR A TEMPLOMBAN c.kiállítása 2012.04.07.18 h -tól 2012.05.12-ig Budapest L...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Aug 09

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Aug 09

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Térkép

Programok a közelben

1 Rejtélyek Szobája

Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...

Szállás a közelben

1 Diamonds City Hostel Budapest

A Diamonds City Hostel Budapest szívében a Lónyai utcában található. A hostel kitűnően ...

2 Kalmár Panzió Budapest

A Panzióról Az elegáns Kalmár Panzió az egykori gróf Teleki Pál miniszterelnök villáj...

3 Family Buda Apartman Budapest

Közel a belváros, a jó éttermek, a gyönyörű panoráma a Citadellából, sétálhat a Dun...

Shopping a közelben

1 MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet

számítástechnika, automatizálás, MTA, kutató intézet, tudomány

2 Szkítia Könyvesbolt

A budapesti Szkítia Nemzeti Könyvesbolthálózat négy boltja a magyar történelemmel, kult

MegosztomLátnivaló kereső Budapest

Partnereink
Facebook