Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Erkel Színház Budapest

1081 Budapest, Köztársaság tér 30

Erkel Színház képek

  • A hatalmas színház bontásra váró épülete 2010. elején még áll. - Erkel Színház

Erkel Színház információk

Az Erkel Színház Budapest egyik színházépülete a Budapest, VIII. Köztársaság tér 30. szám alatt. Évtizedekig Budapest legnagyobb befogadóképességű színháza volt. 1951-ig önálló intézmény, ekkor a közönség igényt kielégíteni nem tudó Magyar Állami Operaházhoz csatolták. 1961 és 1962 között felújították, negyvenöt évvel később, azaz 2007-ben azonban műszaki okok miatt bezárták. Pótlására több terv készült, döntés azonban 2009-ig nem született. Jelenleg is várjuk, hogy megkezdődjön az új Erkel Ferenc Színház építése, melynek megkezdését 2010-re ígérték és azt, hogy várhatóan 2013-ban lesz az első előadása.

Az Erkel Színház története

Az akkori Tisza Kálmán téren 1911. december 8-án adták át, kezdetben 3167, később 2400 férőhellyel rendelkezett. Bezárásáig Budapest illetve az ország legnagyobb befogadóképességű színház épülete volt.
A Népopera Részvénytársaság megbízásából a terveket Jakab Dezső, Komor Marcell és Márkus Géza készítették. A színház rövid idő alatt (9 hónap) készült el. A színpad 14 m széles és 8,5 m magas volt, tágas hátsó térrel és a kor legmodernebb színpadtechnikai eszközeivel látták el. A színpadtér orgonával is rendelkezett. Az épületbe belépő nézőt tágas fogadó tér fogadta. A puritán egyszerűségű nézőteret csak Pór Bertalan nagyméretű freskója díszítette, a világítás 40000 gyertyafény erősségű volt.

A Népopera

Az első igazgató, Márkus Dezső igényes szolgáltatást ígért az óriás nézőtérre jegyet váltóknak. A belépők ára töredéke volt az Andrássy úti intézményének, a legmagasabb 3 korona lehetett, az első emeleti erkély utolsó soraiba 50 krajcárért lehetett jegyet váltani. 1911. december 7.-én a nyitó előadáson először az igazgató vezényelte Erkel Ferenc Hunyadi László operájának nyitányát.
Rangos társulatok vendégszereplése színesítette a teátrum gazdag repertoárját. Az első évadban fellépett az Orosz Balett és a Theater an der Wien is. A második évadban is elsősorban népszerű operák voltak műsoron. Az operettek közül az Aranyesőt játszották a legnagyobb sikerrel. A harmadik évad legnagyobb eseménye Wagner: Parsifal című grandiózus operájának bemutatója volt. Az első három évadban a színház több tucat bemutatót tartott, több külföldi társulatot is vendégül látott.
Az első világháború kitörése megszakította a teátrum fejlődését, 1915. május 15.-én a Népopera megszűnt létezni. Egy félévvel később a főváros élt a jogával és átvette a színházat. Az új igazgató Márkus Jenő lett. A repertoár nem sokban különbözött a korábbiaktól. Önálló társulat hiányában azonban csak vendégjátékokra építhettek. Rendszeresen fellépett a Vígszínház és Sebestyén Géza társulata.
A népopera eszménye megvalósíthatatlannak bizonyult. Bőséges anyagi támogatás mellett is utópisztikusnak tűnik közel háromezer férőhelyes nézőtéren Wágnerrel telt házakat produkálni. 1916/1917-es szezonban Beöthy László bérelte ki a színházat. Elsősorban operettek, daljátékok voltak műsoron

A Városi Színház

1917 őszétől Faludi Gábor lett a bérlő. A színházat korszerűsítette a nézőteret, 2400 férőhelyesre csökkentette. Az intézmény most már a nevében sem vállalta a népopera eszményét, az új név Városi Színház lett. Változatos évek következtek. 1921-től három éven át Ábrányi Emil vezetésével, saját társulattal, az Operaház fiókintézménye, amely ifjúsági előadásokat is szervezett. 1924-től Sebestyén Géza a bérlő, aki néhány évvel később bérletrendszert is bevezetett. Néhány opera mellett, főleg operettek és népszínművek voltak műsoron.
1932-től Bernardo Labriola bérelte az épületet, a nevet Labriola Varietére változtatva.
1934-től hat szezonon át Föld Aurél lett a bérlő. Önálló társulata nem volt, befogadó jelleggel működtette az intézményt. 1940-ben Föld fizetésképtelenné vált és az intézményt kénytelen volt visszaadni a fővárosnak.

A Magyar Művelődés Háza

1940 és 1945 között a főváros kezelésében, mint népművelődési intézmény működött. Előadássorozatokat tartott itt az Operaház és a Nemzeti Színház, de rendeztek irodalmi esteket és hangversenyeket is. 1946-tól két éven át mozi működött az épületben.

Az Operaház részeként

1948-tól ismét színházi előadásokat, köztük számos operát játszottak az épületben. 1951-ben került a teátrum az Operaház felügyelete alá. Az Erkel Színház nevet 1953-ban vette fel. 1980 és 1984 között, az Operaház rekonstrukciója idején csak itt tartottak operaelőadásokat.
 

A szöveg és képek forrása Wikipédia, képek szerzője Kispados. Köszönet érte!Fizetett hirdetés

Még több Látnivaló Budapesten

Tutanhamon Museion

Az ország első, egyiptológiát körbejáró intézménye, amely a gyermekek számára kíná...

Egy kis múltidézés - A Blaha Lujza tér 1978-ban
Blaha Lujza tér

A nemzet csalogányának nevét viseli, egykor a Nemzeti Színháznak adott otthont, itt volt B...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Dec 08

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Dec 08

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Dec 08

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Térkép

Programok a közelben

1 Rejtélyek Szobája

Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...

Étel & Ital a közelben

1 Levendula Kézműves Fagylaltozó

Fagylalt, aminek tényleg olyan az íze, mint a neve és lapáttal kerül a tölcséredbe...

Szállás a közelben

1 Rákóczi Central Apartment Budapest

Csendes, jól felszerelt apartmanunk központi helyen, a Keleti Pályaudvar és a Blaha Lujza t...

2 Urban Life Budget Hostel Budapest

Az Urban Life Budget Hostel egy újonnan nyílt, olcsó szálláshely Budapest központjában, ...

3 Fanni Budapest Guesthouse

A Fanni Budapest Guesthouse a belvárosban helyezkedik el, a Rákóczi út 61. szám alatt, 2 p...

Shopping a közelben

1 Charme Esküvői Ruhakölcsönző Szalon

Szalonunk 1981 óta foglalkozik menyasszonyi ruhák kölcsönzésével, (értékesítésével) ...

2 Converse Márkabolt

Kínálatunk: törzsvásárlói kártya, folyamatos akciók, széles választék, vevőcentriku...

3 Erkel Patika

A Rákóczi út mellett, az Erkel Színházzal szemben várjuk Önt az 1996 óta működő pati...

MegosztomLátnivaló kereső Budapest

Partnereink
Facebook