Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Madách Színház Budapest

1073 Budapest, Erzsébet körút 29-33

Madách Színház információk

A 20. században több olyan színházi vállalkozás is létrejött Budapesten, mely Madách Imre nevét viselte. Napjaink Madách Színháza a II. világháború után szerveződött újjá és 1961-ben költözött mai helyére a VII. kerületi Erzsébet körút 29-33. szám alá.

Szemelvények a színház múltjából

1919-ben a Zeneakadémia kistermében Madách Színház néven kísérletezett egy, zömmel a frontról hazatért, szerződés nélküli színészekből alakult társulat, mely a Thália Társaság szellemi örököseként elsősorban magyar szerzőket és a kor modern európai drámaíróit vitték színre. Alig több mint egy évig működtek, tevékenységük befejeződött, amikor a társulatot 1920-ban kilakoltatták a Zeneakadémiáról.
A következő Madách Színház 1940-ben nyílt meg a – Gerlóczy Gedeon által eredetileg mozinak tervezett – Madách tér 6. szám alatti épületben. Az épületet gróf Károlyi István vette meg, az ő tulajdonában kezdte meg működését az akkor 600 személyes színház a régi Madách Kamara (ma Örkény István Színház) őshelyiségében Földessy Géza igazgatásával. A Madách Színház első előadása 1940. november 29-én Móricz Zsigmond Kismadár című drámája volt, Dayka Margittal a címszerepben.
1941-ben, mivel Földessy vállalkozása nem bizonyult sikeresnek, Pünkösti Andor, az ismert kritikus, író és rendező kapott koncessziót, aki antifasiszta tendenciájú, friss szellemű színházat teremtett. Az állandó együttes megszervezése is Pünkösti Andor nevéhez fűződik. Pünkösti maga állította színpadra Pirandello IV. Henrik című drámáját, melynek bemutatója 1941. szeptember 19-én volt Várkonyi Zoltán főszereplésével. (Várkonyi Zoltán IV. Henrik-je, Hamlet-je, és a Képzelt beteg beli alakítása máig ható színházi legenda.)

A Madách Színház irodalmi célt tűzött maga elé, igyekezett megszüntetni a színház és irodalom közt tátongó szakadékot. A színház műsorán klasszikus darabok, kortárs világirodalmi művek és kortárs magyar drámák szerepeltek. A színház vezetőinek a műsorpolitikában, a darabok kiválasztásában szem előtt kellett tartaniuk, hogy a kevesebb nézőt befogadó kamaraszínházban az intim játék, a lélektani hatások, a közvetlenebb kapcsolat jobban érvényesül. A nagyon kis színpad a rendezőt minden esetben komoly próba elé állította.

1944. március 19-én a német megszállással a színházat bezárták.
A Madách Színház a Színművészeti Kamara főtitkárának, Cselle Lajosnak a vezetésével 1944. június 16-án nyitotta meg ismét a kapuit. A fasiszta művek előadásának Budapest ostroma véget vetett.
A háború után, 1945-ben Palasovszky Ödön kísérleti színházzal próbálkozott a Madách téren, majd 1946-ban Hont Ferenc igazgatásával a Színiakadémia színháza lett.
1947 októberében Állami Madách Színház néven - a magyar színházak közül elsőnek - államosították, a teljesen átszervezett társulat Barta Zsuzsa igazgatása alatt folytatta a munkát.
Egy évvel később kivették az (akkor már) Színház- és Filmművészeti Főiskola hatásköréből, és a Madách címtáblájáról levették az "Állami" jelzőt. 1949 áprilisától a Nemzeti Színház vette bérbe a színházat.
1951-ben az addig kamara jellegű szervezet nagyszínházi körülmények közé került: az akkori Izabella (ma Hevesi Sándor) téri Magyar Színház épületébe költözött az újjászervezett társulat Horvai István vezetésével.

1954-ben született meg a ma is működő konstrukció, amikor a Madách téri színházat a Madách Színház Kamaraszínháza néven a Madách Színházhoz csatolták.
1961-ben a társulat Royal Orfeum 1953-ban lebontott, az akkori Lenin (ma Erzsébet) körút 31-33. szám alatt lévő épülete helyén (Kaufmann Oszkár tervei alapján) készült új színházba költözött. A nyitó előadás 1961. március 24-én Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című darabja volt, Ádám Ottó átütő erejű rendezésében, Psota Irén, Pécsi Sándor, Gábor Miklós, Váradi Hédi főszereplésével.

1972–1989 között Ádám Ottó igazgatása alatt főleg a polgári színjátszás nemes hagyományait követte a színház. A Madách Kamarában a Madách Színház kiváló társulatának tagjai játszottak, a színház kortárs nemzetközi darabok gazdája, és új magyar művek ihletője is volt. 1983-tól húsz éven át heti három estén a Kamarában lépett fel a magyar kabaréhagyomány kiemelkedő alakja, Hofi Géza.

1989-ben Kerényi Imre igazgató-főrendező irányításával modern, sokszínű műsorral, játékstílussal, nagyszabású musicalek bemutatásával újult meg a Madách Színház.

1990-ben Huszti Péter lett a Madách Kamara Színház művészeti vezetője, a színház műsora a bulvárirodalom felé tolódott, bár Huszti Péter és Kolos István rendezésében, egy-egy komolyabb mű is színpadra került.

A Madách Színház felújítása

1999-ben a színház teljes felújításon esett át. A klimatizált, nagy színházteremben alkalmanként 804 néző tekintheti meg az előadásokat. A Kárpát medencei, dalmáciai és észak olasz mintákat utánzó enyhén mediterrán hangulatú közönségfogadó terek tágasak és komfortosak. A falakat Horesnyi Balázs díszlettervező elképzelései szerint művészi kivitelű díszfestés borítja. A nézőtér mennyezetét Götz Béla, a színház vezető díszlettervezője által megálmodott freskó díszíti, melyen a commedia dell' arte álarcos figurái szállnak a felhős égen át egy közép-európai értelemben vett álomszínház felé és fölé (Panorámakép).

2001-ben a Madách Kamara művészeti vezetését Mácsai Pál vette át, akivel a következő három év a repertoár áthangolásának és az új társulat kialakításának jegyében telt el.

2004 februárjától Szirtes Tamás rendező került a Madách Színház ügyvezető igazgatói székébe.

2004. szeptember 21.-től a Madách Kamara Örkény István Színház néven, önálló társulattal rendelkező repertoárszínházként működött tovább.

A Madách Színház előadásai mellett a Madách Stúdió és a Tolnay Szolon is különféle műsorok várják a látogatókat. A Madách Stúdió bejárata az Erzsébet körút 33-ból nyílik.

A 2009/2010-es évad bemutatói a Madách Színházban

 • Monty Python: SPAMALOT (Gyalog Galopp) musical - Bemutató: 2009. szeptember 25, 26., 27.
 • Frederick Stroppel: SORS BOLONDJAI vígjáték - Bemutató: 2010. február 27.
 • Terry Johnson: DIPLOMA ELŐTT vígjáték - Bemutató: 2010. április

 

Repertoár a 2009/20010-es évadban

 • Tim Rice - Andrew Lloyd Webber: JÓZSEF ÉS A SZÍNES SZÉLESVÁSZNÚ ÁLOMKABÁT musical
 • Mel Brooks és Thomas Meehan: PRODUCEREK musical komédia
 • Andrew Lloyd Webber: AZ OPERAHÁZ FANTOMJA musical
 • T.S. Eliot - A. L. Webber: MACSKÁK musical
 • Neil Simon - Marvin Hamlisch - Carole Bayer Sager: ÉDESKETTES HÁRMASBAN romantikus zenés komédia
 • Neil Simon: ÉS MENNYI SZERELEM! romantikus komédia
 • Kocsák Tibor - Miklós Tibor - Lev Tolsztoj: ANNA KARENINA musical-opera
 • Susan Stroman - John Weidman: CONTACT musicalfantázia
 • Bernard Slade: JÖVÖRE, VELED, UGYANITT 2. romantikus vígjáték
 • Buchan-Hitchcock-Barlow: 39 LÉPCSŐ vígjáték
 • JohnChapman - Ray Cooney: NE MOST, DRÁGÁM! vígjáték
 • Neil Simon: PLETYKA komédia
 • Ray Cooney: PÁRATLAN PÁROS 1. bohózat
 • Ray Cooney: PÁRATLAN PÁROS 2. bohózat
 • Fazekas M. - Schwajda Gy.: LUDAS MATYI- zenés mesejáték
 • Lázár Ervin: A NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ - zenés mesejáték

 

Forrás: Wikipédia

További információk: Madách Színház
 Fizetett hirdetés

Még több Látnivaló Budapesten

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Máj 28

Hajós Vacsora a Dunán
Minden nap menetrendszerint induló hajós vacsora program, két féle élő zenei előadással, Folkló...
Budapest

Máj 24

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Máj 24

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Térkép

Programok a közelben

1 Rejtélyek Szobája

Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...

Étel & Ital a közelben

1 Darjeeling Teaház

A Darjeeling Teaház, nem egy megszokott hely, hanem egy nyugodt, kis oázis,a belváros szív

Szállás a közelben

1 Westend Minihotel Budapest

Barátságos személyezettel és kényelmes, otthonos szobákkal várjuk Önöket! Recepció...

2 City Heart Apartman Budapest

Egyszobás belvárosi lakásunk Budapesten, a VII. kerületben 3 személy számára tökéletes...

3 Best of Price Home Budapest

A 60m2-es lakás egy 120 éves Art Deco műemlék épületben található. A lakásba belépv...

Shopping a közelben

1 Székely Budo-Sport

judo, karate, aikido, kempo, box, kung-fu, küzdősport, edzőfelszerelés, védőfelszerelés,...

2 Aranyvilág-Csodavilág Kft.

Vállalkozásomat 1996-ban kezdtem, mint egyéni vállalkozó. Fő tevékenységi köröm az eg...

3 Szemész-Diszkont Kft. Válság Szemüvegdiszkont

A magyar gyártmányú lencsékből készített szokatlanul alacsony árú szemüveg diszkontba...

MegosztomLátnivaló kereső Budapest

Partnereink
Facebook