Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Béke Hotel Budapest

1067 Budapest, Teréz körút 43

Béke Hotel információk

A 2013-ban fennállásának 100. évfordulóját ünneplő a Radisson Blu Béke Hotel a főváros egyik igazi büszkesége, mind történelme, mind jelene fontos színfoltja Budapest történetének

A Radisson Blu Béke Hotel története

A múlt század elején Fábri Henrik kereskedő, majd később szállodás, külföldi utazásáról sok tapasztalattal hazatérve felismerte a hazai idegenforgalom jövőjét. Így elhatározta, hogy ebbe fekteti pénzét és energiáját - szállodát épít. Választása a Nyugati pályaudvar környékére esett, mert látta, hogy nincs a közelben első osztályú, korszerű hotel. Mindössze a London Hotel működött itt, melynek sem központi fűtése, sem folyó hideg-meleg vize nem volt, a fürdőszobákról nem is beszélve. Ez önmagában azonban mégsem volt elegendő indok egy új épület létrehozására. Meg kellett alkudnia a lehetőségekkel, s ezért egy - a Nyugatihoz közel fekvő - négyemeletes sarokházra esett a választása. Mivel akkoriban nem voltak lakásbérleti megkötöttségek, a vállalkozó szellemű fiatalember hosszú lejáratú bérleti szerződést köthetett Ráth György tulajdonossal az egész épület bérlésére, ám megígérte, hogy a főfalakat nem bolygatja meg. Ez alól kivételt a körúti homlokzaton lévő üzlethelyiségek jelentettek, melyek különálló bérleményként maradtak meg. Az átépítést követően 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a szálloda, melynek alapítója - akire különösen az angol szállodaipar volt nagy hatással - a BRITANNIA nevet adta. Ez volt a mai Béke őse, amely kora legmodernebb szállodájának számított. Az egész épületet központi gőz- és vízfűtéssel látták el, s minden szobába bevezették a folyó hideg és meleg vizet.

A Hungária és a Royal után itt létesült a harmadik önálló szállodai mosoda, s az épület beépített központi porszívóval is rendelkezett. Mindemellett a Britannia legnagyobb attrakciója az ún. szobahívó fényjelzés volt, mely a szobák ajtaja fölött jelezte a vendég kívánságait. A szálloda berendezése sem maradt el a technikai felszereltség mögött. Minden szobában elsőrangú perzsaszőnyeg borította a díványokat, a szállodai hall bronzcsillárokat kapott, a bérház udvarát pedig fűtött, kettős üvegtetővel borították. Ez alatt az étterem kapott helyet, ahol a velencei csillárok fényét nagy falitükrök verték vissza. Nem csoda hát, hogy a szálloda hamarosan jelentős törzsvendégkörrel rendelkezett, annak ellenére, hogy a megnyitás évét óriási gazdasági verseny jellemezte.

Az első világháborút megelőző években a nemzetközi pénzpiac feszültségei hitelmegszorításokkal jártak. Ezekkel a nehézségekkel az alapító Fábri nem tudott megküzdeni, noha nagy hozzáértéssel és szorgalommal vezette a szállodát. Így a vállalkozást a Britannia fő hitelezője, a Magyar-Olasz Bank vette át, s a tulajdonos Ráth-tól megvásárolta a szálloda épületét.

Az új tulajdonost 1925-ben részben a Britannia rossz hírneve - melyet annak köszönhetett, hogy a húszas évek elején szélsőjobboldali fegyveres csoportok fészkelték be magukat az épületbe -, részben pénzügyi meggondolások arra késztették, hogy eladja a szállodát.

A vevők: Max Meinhard (akinek ezen kívül is volt magyar érdekeltsége) és Herbert c. Cann angol állampolgárok voltak, ők Budapesti Szálloda RT. néven részvénytársaságot alapítottak a Britannia fenntartására. Ám sem ők, sem az RT. igazgatója nem tudtak magyarul, ezért a szálloda vezetésével Németh Aladárt és feleségét bízták meg, akik korábban a debreceni Arany Bika Nagyszálló bérlői és vezetői voltak. Ettől kezdve gyökeresen megváltozott a Britannia élete. Hamarosan nagy gonddal elvégezték a felújítást, mely során minden szobába telefon került, s ennek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a vidéki vendégek száma. Később a nagy gazdasági világválság éveiben Némethék felismerték, hogy nem építhetik a szálloda forgalmát kizárólag luxus éttermükre. Az alagsori helyiségekből létrehozták a polgári színvonalú Szondi sörözőt, melyet történelmi vonatkozású falfestmények és színes üvegablakok díszítettek. A rövid idő alatt népszerűvé váló söröző sikere további fejlesztésekre ösztönzött. Felújították a technikai berendezéseket, és megkétszerezték a fürdőszobás szobák számát. Hamarosan elkészült a Nótás Étterem, mely magyar nótákra utaló üvegfestményeiről kapta nevét. Ehhez csatlakozott a híres íróról elnevezett "Móra szoba". Móra Ferenc gyakran tartózkodott ugyanis a Britanniában, melyet "második otthonaként" emlegetett. Az ő szobájában portréját bemutató üvegfestményen kívül az égetett faburkolatba tizenkét eredeti Móra-illusztrációt építettek be az író aláírásával. Időközben a sörözőt bővítették, s létrehozták a Vadász termet, mely nevét pompás - a vadászat történetét bemutató - képeiről és üvegfestményeiről kapta. Egyedi hangulatához tartozott még egy kandalló és egy kézi csomózású
vadászszőnyeg, mely függönyként választotta el a sörözőtől. Itt tartotta összejöveteleit a Hubertus Magyar Vadász Egyesület, mely keresve sem találhatott volna jobb helyet magának. Hamarosan megépült eredeti faragott berendezéseivel és barátságos fülkéivel a Székely Ivó. A szálloda Sárga termében pedig az irodalmi élet sok kiválósága fordult meg a Nyugat Barátok Köre találkozóin.

A Britannia sokszínű élete akkor vált igazán láthatóvá, amikor felszabadult a körúti homlokzat, s megszűntek az itteni boltok. A területet kihasználva kávéházat építettek, mely magában hordozta a biztos siker lehetőségét, hiszen a kor társadalmához és üzleti világához szorosan kapcsolódott a kávéházi élet. Falát a kávé- és teatermelésre utaló festmények díszítették. Ezek az alkotások, akárcsak a söröző, a Nótás terem, a Móra szoba, valamint a Vadász terem üvegfestményei és illusztrációi mind Haranghy Jenőnek, az Iparművészeti Főiskola tanárának művei voltak, amiért tréfásan Haranghy Múzeumnak is nevezték a Britanniát. Természetesen nem díszíthette más faliképe az 1937-ben megnyitott Kupola termet sem, melynek jelentőségét az adta, hogy amióta a Royal bálterméből Apolló mozi lett, alig volt Budapestnek középnagyságú rendezvényterme.

A terem közepét (ahogyan a név is mutatja) kupolával fedték be, ennek teteje gombnyomásra két irányban eltolódott, így nyáron a szabad ég alatt szórakozhattak a vendégek. Az üveg táncparkettet alulról világították meg, egyúttal megoldva az alatta levő garázs világítását is. A terem belső berendezése is megejtő volt. Főúri palotákból árveréseken vásárolt márványkandallók mellett a falakat Haranghy Jenő Shakespeare műveinek falemezekre festett illusztrációi díszítették.

A rugalmas vezetés sokat köszönhetett Rácz Mártonnak, mert az ő építészeti megoldásai alapján történt a ház bővítése. A Britannia színvonalához méltó volt a konyha is. A konyhafőnökök a kor legkiválóbb szakemberei voltak, s ez volt az első konyha, ahol diétás ételeket is lehetett kapni.

A további tervek megvalósítását megakadályozta a második világháború kitörése. A harcok alatt bombatalálat érte a szállodát, melyet ekkor már hadikórház céljaira vettek igénybe. A harcok befejezte után nagy lendülettel folyt az újjáépítés, s ennek köszönhetően a Britannia hamar talpra állt. Három éven keresztül szovjet katonai egységek parancsnoksága székelt itt, s csak ezután nyílt meg újra Béke Szálló néven. A régi hírnév vonzotta a vendégeket, így újra sok hírességet fogadott a ház, és egymást érték a rendezvények is.

Az újranyitás óta többször végeztek felújítást az épületben, de ez nem terjedt ki a szálloda egészére, így az idő vasfoga egyre jobban kikezdte a Békét. Az új és az újjáépített szállodák mellett egyre inkább háttérbe szorult, s már nem volt méltó régi híréhez.

Ezért üzemeltetője, a HungarHotels 1983. február végén bezárta, és a főfalak kivételével teljesen átépítette a hotelt, mely 1985. júliusában nyílt meg újra. A szálloda kívülről megőrizte patinás, a századforduló stílusát idéző képét, de belül technikailag teljesen felszerelt, a "XXI. század kényelmét magában hordozó" szálloda kezdte meg életét. A pesti Nagykörúton fekvő hotel építői igyekeztek minél többet átmenteni a régmúlt hangulatából, a hotel művészi atmoszférájából. Így a Haranghy tervezte színes üvegablakok és freskók ma az éttermet és a régi szárny lakosztályait díszítik. Egy régi kandalló, csillárok, és tükrök a Zsolnay Terem ékességei. Az átépítés alatt a szálloda több mint száz - minden igényt kielégítő - szobával gazdagodott, mert a régi épülethez új szárnyat csatoltak, mely a kiugró ablakok "lépcsősorával" jól illeszkedik a környezetébe. A szálloda szobái minden igényt kielégítenek.

A Béke vendégeinek az uszoda nyújt felüdülést, ahol szauna, szolárium, fitness gépek és masszázs is a vendégek rendelkezésére áll. A szállodában két szinten 20-220 fő befogadására alkalmas rendezvénytermek várják a vendégeket a legújabb technikával ( tolmácsberendezés, video konferencia, stb. ). 1988- ban (elsőként Európában) a szálloda az amerikai Radisson hotellánc tagja lett. 1995-ben, miként az összes európai Radisson hotel, a Béke Szálló is csatlakozott a skandináv SAS céghez, így a szálloda akkori új hivatalos neve: Radisson SAS Béke Hotel. 2009-ben a Radisson SAS-ból fokozatosan Radisson Blu-ra változott a Radisson szállodák neve.

A kezdetekkor a SAS csoport nagyban hozzájárult a szállodalánc fejlődéséhez és egy komoly cég alakult meg. Óriási fejlődésen ment át a Radisson SAS és még a mostani válságidőszakban is folyamatosan terjeszkedik. A fúziónak köszönhetően egy egyedi márka alakult ki, ami a fiatalos eleganciát képviseli az iparban. A megtett közös út és elért sikerek után 2006-ban a Rezidor anyavállalat úgy döntött, hogy magában is elég ismert, erős cég, ezért különválik a SAS csoporttól. Ennek következménye a fokozatos névváltozás is.

Az átalakulás utolsó lépcsőfoka, hogy a majdnem 200 működő Radisson hotel lecserélte a logóban található "SAS" szócskát és 2009 decemberétől egységesen Radisson Blu hotel lett minden ház, ezzel pedig a budapesti ház hivatalos neve: Radisson Blu Béke Hotel.


A leírásértköszönet a Radisson Blu Béke Hotel munkatársainak!
100 éves a Radisson Blu Béke Hotel

Budapest, 2013. május 8. - Idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a Radisson Blu Béke Hotel, korábbi nevén Britannia és Béke Hotel, amely számtalan ajánlattal és gasztronómiai újdonsággal, történelmi kiállítással és háztűznéző sétákkal várja vendégeit.

1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a szálloda, akkor még Britannia néven. Alapítója, Fábri Henrik nagyot álmodott, hiszen létrehozta kora legmodernebb szállodáját a Nyugati-pályaudvartól egy pár tömbnyire. A hotel hamar nagy sikerre tett szert az utazók körében, 1930-as évektől kezdve pedig a pesti kulturális élet egyik központjává vált. Ebben az évtizedben jött létre a Szondy Söröző és Borozó, a Kupolaterem, a Sárga terem, amely a Nyugatbarátok körének adott otthont, sőt az első szállodai mélygarázs is. A háborút követően már a beszédes Béke szálló néven nyílt újra, de a régi hírnév továbbra is vonzotta a vendégeket, a Kupolaterem a fővárosi éjszakai élet fellegvára lett, ahol olyan művészek szórakoztatták a betérőket, mint Korda György, Máté Péter, Honthy Hanna, Feleky Kamill vagy Hofi Géza. A szálloda állapotának romlása miatt a 80-as évek elején a tulajdonos úgy döntött, teljes körűen átépíti a szállodát, így 1985-ben már egy új, de a régi művészeti értékek átmentésének eredményéül, mégis klasszikus hangulatú épület várta az utazókat. 1988-ban az amerikai Radisson szállodalánc első európai tagja lett, 2009 óta pedig neve hivatalosan Radisson Blu Béke Hotel.

A jeles évfordulóra természetesen számtalan eseménnyel készülnek, a nagy ünneplés nem csak egy napra szól. A programsorozat már korábban elindult, a Budapest100 program keretében már több mint ezren ismerkedhettek meg az épületet történelmével, sőt a Radisson Blu Béke Hotel összefogott a Városligettel, amely idén 200 éves, így számos budapestivel együtt ültették az árvácskákat a parkban, amelynek eredményéül megdőlt egy Guinness-rekord. A Széchenyi Fürdő is idén ünnepli 100. születésnapját, így közös csomagajánlatot alakítottak ki az ideutazók számára, sőt számos színházzal is összefogtak, így született meg a Pest megér egy estet! ajánlat. Ősszel folytatódik a nagysikerű Béke-beli beszélgetések sorozat, ahol olyan ismert emberek mesélik el élményeiket, akik szorosan kötődtek a szállodához. A nagy érdeklődésre való tekintettel minden hónapban egyszer megnyitja a kapuit a szálloda az érdeklődők előtt, akik előzetes regisztrációt követően bepillantást nyerhetnek a szálloda életébe, valamint Haranghy Jenő festő munkáival is megismerkedhetnek.

Ismét nagy sikerre számíthat a hotel halljában található kabala, hiszen a szálloda Facebook oldalára bárki feltöltheti majd Mr. Fosterrel készült fotóját, a vállalkozó kedvűek között pedig egy külföldi kétnapos tartózkodást sorsolnak ki. Még az ikonikus figura népszerűségét is túl fogja nőni valószínűleg a születésnapi torta sikere, amely egy különleges almatorta tejcsokoládéhabbal, és ahogy azt már Bechmann György cukrászmestertől megszokhattuk, az ízélmény garantált. Az alakjukra figyelők sem maradnak sütemény nélkül, hiszen a Zsolnay Kávéház repertoárjában hat cukormentes desszert is található, amelyek már a zajló gasztronómiai megújulás első hírnökei. Héjja László séf konyhájából olyan különleges ételek kerülnek a rendezvények résztvevőinek tányérjára a Brain Food koncepció égisze alatt, amelyek az egészséges étkezést helyezik a középpontba, szigorú alapelvekBéke Hotel szerint készülnek és javítják a konferenciavendégek koncentrációját.

Egy szálloda sikere abban rejlik, hogy tudja-e tartani a lépést a változásokkal. Az elmúlt évszázad pedig bizonyíték arra, hogy a Radisson Blu Béke Hotel kiállta az idő próbáját és már szövögeti terveit a következő száz évre.


Fizetett hirdetés

Még több Látnivaló Budapesten

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jan 29

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Jan 29

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Jan 29

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Térkép

Programok a közelben

1 Rejtélyek Szobája

Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...

Szállás a közelben

1 Interflat Hostel & Apartments Budapest

Az elragadó történelmi épület hangulata a modern világ kényelmével párosítva vár ben...

2 Diamond Apartments Budapest

Nyugati pályaudvartól2 percre elhelyezkedő Diamond Apartments szálláshelye modern apartman...

3 Alexa Apartment Budapest

Csendes utcában, a tágas szállás nagyobb családok vagy baráti társaságok fogadására a...

Shopping a közelben

3 Laczó Optika Kft.

Üzletünkben a komputeres szemvizsgálatot követően, több száz keret közül választhatja...

MegosztomLátnivaló kereső Budapest

Partnereink
Facebook