Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Halászbástya Budapest

1014 Budapest, Vár

Halászbástya képek

 • - Halászbástya
 • - Halászbástya
 • - Halászbástya
 • - Halászbástya
 • - Halászbástya
 • - Halászbástya

Halászbástya információk

Budapest egyik legismertebb és a turisták által leglátogatottabb műemléke a Budai Várnegyedben található Halászbástya. A neoromán stílusú teraszokról csodálatos budapesti panoráma tárul a szemünk elé, a Duna, az Országház talán innen mutatja a legszebb oldalát.
A gyönyörű művészettörténeti szempontból kiemelkedő épületegyüttes 1895 és 1902 között épült Schulek Frigyes tervei alapján. A második világháborúban az építmény súlyos károkat szenvedett ennek helyreállításán Schulek Frigyes fia, Schulek János dolgozott.

A Halászbástya története

Az Árpád-házi királyok idejében a Várhegy, szállás- és védelmi helyként is szolgált, majd IV. Béla uralkodása idején vált a terület nagyobb jelentőségűvé, és végül Mátyás király tette a Várhegyet az uralkodók felségterületévé. A bástyáit és védőműveit a középkorban és a törökök megszállása idején megerősítették, azonban a törökök pusztítása azt tönkre is tette. Az osztrákok idején pedig a barokk művészet új divatjának köszönhetően, a Várnegyedben szinte minden új arculatot kapott, ennek még a Mátyás templom is áldozata lett.
A ma is látható Halászbástya az egykori „Híradás” toronytól a Jezsuita lépcsőig terjedő bástyaszakasz alapjaira épült, majd a „Híradás” torony helyére épült fel később a Halászbástya északi főtornya.
A Halászok bástyája elnevezés azon egyszerű oknál fogva született meg, hogy alatta terült el a Halászváros. Hajdan a halászok a portékájukat, a Mátyás templom melletti téren működő Halpiacon értékesítették. Ám ezek a halászok voltak zűrösebb időkben a bástya védői is.

A Halászbástya egykori állapota, majd felújítása

A Halászbástyát az osztrák hadvezetés erődítményként tartotta számon, akkortájban a kisebb felújítások ellenére a háború és a természeti viszontagságok nagy károkat okoztak az építményben. Az osztrákoknak nem volt szándékuk nagyobb felújításba invesztálni, így mire az erődjelleg 1874-ben megszűnt már olyannyira korszerűtlen lett, hogy mindenféle javítási munkálatokról is lemondott a hadügyminisztérium.
Majd megszületett a Mátyás templom helyreállításának a terve, amely a környék városrendezésre is kitért, ennek köszönhetően a Halászbástya felújítása is napirendre került, ezért Schulek Frigyes építész tett igen sok lépést. A Halászbástya újjáépítése 1899-ben kezdődött meg, mely munkálatai több szakaszból álltak, 1901-ben és1902-ben készült el a déli és az északi lépcső. A Halászbástya teljes építkezésével 1905-ben lettek kész, mely október 9-én lett átadva a fővárosnak.
A második világháború során a Halászbástya több helyen is súlyosan megsérült, az ürömben az öröm, hogy addigra már az épületegyüttes Budapest kiemelt nevezetességei körébe tartozott, ezért a felújítása nem tűrt halasztást. Az 1953-ban elkészült felújítási munkákat Bors László építőművész vezetésével folytatták.
A 70-es években a Hilton Hotel építése igen sok vitát váltott kis, szó, ami szó a sokablakos épület nem illik bele a Schulek-féle építészeti egységbe. Aztán 1990 után megkezdődhetett végre a fő probléma megoldása, vagyis a Halászbástya felújítása, ez azonban sajnálatos módon 92-ben leállt. Hogy a károk ne harapóddzanak el jobban, 94-ben az I. kerületi önkormányzat úgy döntött, hogy saját erőből folytatja a felújítást. Ekkor lett felújítva a déli bástya, a Schulek lépcső, a déli lépcső, a Mátyás templom szentélye mögötti támfal, a Szent István szobor körüli díszburkolat valamint a déli lépcső 6 vitéz szobra.
Végül 2003 novemberében adták át a nagyközönségnek a sok tekintetben felújított épületegyüttest, amely még 1987-ben, a Budai Várnegyeddel együtt, a Világörökség része lett.

A Halászbástya fő részei

A Halászbástya Schulek Frigyes építőművész főműve lett, mely három épületrészből lett komponálva egy teljes egésszé.

A lépcsők

A három szakaszból épült lépcsőt Schulek eredetileg a Duna partig akarta megépíteni. Amíg nem épült meg a Halászbástya a Várhegyre a bástya déli falába húzódó, hosszú, sötét és szűk Jezsuita lépcsőn lehetett feljutni. Schulek ezt átalakította, és helyenként kiszélesítette, a feljárat alsó kapuját díszítettséggel látta el, a román kori templom maradványaiból feltárt kőoroszlán domborművével. A lépcsőfeljárat jobb és bal oldalán, három-három íves fülkemélyedésben, különböző fegyvernemeket képviselő Árpád-kori harcosok szobrát helyezték el.

Az északi és déli bástyák, folyosók

Schulek Frigyes fantasztikust alkotott, mikor az északi és déli bástyákat valamint a folyósókat összekötő hadicélokat szolgáló mellvédfalat kellemes panorámájú sétánnyá alakította át. Méghozzá ezt az egészet úgy, hogy az karéjszerűen öleli körbe a Mátyás templomot. A volt bástyafalak szegélyei mentén fedett folyosókat alakított ki, nyitott oszlopcsarnoksoron nyugvó boltozattal, amelyek felett olyan járható teraszt nyitott, amelyek sarkait ún. kúpos fedelű bástyák díszítenek. Jelenleg ez a terület ma, mint kilátó szolgál.
Az északi részen többszintes tornyok magasodnak egymás fölé, ez a főtorony, amely előtt Előd és Álmos vezérek szobrai, egy oroszlán és egy tátott szájú mitológiai lény őrködnek.

A Szent István szobor és a déli bástyaudvar

A műemlékegyüttes harmadik nagy egységét a déli bástyaudvar és a hozzátartozó országalapító, Szent István lovasszobra alkotja. A szobor elkészítésére Stróbl Alajos szobrászművészt kérte fel, aki 1898-ban kezdte el a szobor mintázását és 1903-ban fejezte be. A szobor öntését és elhelyezését követően, annak ünnepélyes leleplezése 1906. május 21-én történt meg.

Stróbl szobrához Schulek tervezte meg a neoromán stílusú alapzatot, aköré pedig az ovális alaprajzú, áttört kő- és mellvédkorlátot, amelyet a déli bástyaudvar mértani középpontjában helyeztetett el. Az alapzat építményét, az eredetileg a csarnok falaira szánt freskók terveit felhasználó domborművek díszítik, amelyek István király uralkodásának egy-egy nevezetes mozzanatát örökítik meg.

A Halászbástya további szobrai

 • Hunyadi János szobra – Tóth István szobrászművész 1903
 • Szent György-szobor – az eredeti prágai 1373-ban a Kolozsvári testvérek által készített Sárkányölő Szent György szobor bronz másolata
 • Julianus és Gerhardus barát szobra – Antal Károly szobrászművész alkotta, mely a 30-as években lett felállítva, a jelenlegi helyén, a Hilton Szálló kertjében 1976 óta áll.

Tartalom forrása Wikipédia

 Fizetett hirdetés

Még több Látnivaló Budapesten

A Nemzeti Táncszínház - kép: Wikipédia, szerzője: Takkk
Nemzeti Táncszínház

Budapest egyik legszebb részén a világörökségnek számító Budai Várnegyedben találhat...

A Budai Várnegyed a világörökség része.
Budai Várnegyed

Budapest I. kerületében található Várnegyed 1987 óta a világörökség része. Terület

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jan 21

Nadányi Zoltán Művelődési Központ programjai
A Nadányi Zoltán Művelődési Központ aktuális programjai.
Hajdúszoboszló

Jan 21

Magyar kultúra napja meghívó Berettyóújfalu
Tisztelettel meghívjuk Önt és barátait 2022. január 21-én a magyar kultúra napja alkalmából sze...
Városom.hu

Jan 21

Berettyóújfalu, mindannyiunk városa kiállítás megnyitó
"Berettyóújfalu, mindannyiunk városa" kiállítás megnyitó
Városom.hu

Fizetett hirdetés

Térkép

Programok a közelben

1 Rejtélyek Szobája

Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...

Szállás a közelben

1 Carlton Hotel Budapest

A Carlton Hotel Budapest a Halászbástya lábánál fekszik, a Várnegyedben, 200 méterre a h...

2 Romantique Apartman Budapest

Romantique Apartman... Nevét a csodás kilátásroól kapta. A hálószobából a kivilágitot...

3 Hello Budapest Apartman

› KÜLDETÉSÜNK: Évről évre viszont szeretnénk látni Önt. Ezt úgy érhetjük el, ha

Shopping a közelben

1 Buda Anno 1993 Kft.

A Krisztina Antikvárium a Déli pályaudvartól két villamosmegállónyira, a Krisztina téri...

2 Budavári Fortuna Étterem

A budai királyi várhegy és utcái, palotái, házai a világörökség megbecsült és büsz...

3 Budai Mérleg Gyógyszertár

A gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek a Magyar Gyógyszerész Kamara tagjai. A Budai M

MegosztomLátnivaló kereső Budapest

Partnereink
Facebook