Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Halászbástya Budapest

1014 Budapest, Vár

Halászbástya képek

 • - Halászbástya
 • - Halászbástya
 • - Halászbástya
 • - Halászbástya
 • - Halászbástya
 • - Halászbástya

Halászbástya információk

Budapest egyik legismertebb és a turisták által leglátogatottabb műemléke a Budai Várnegyedben található Halászbástya. A neoromán stílusú teraszokról csodálatos budapesti panoráma tárul a szemünk elé, a Duna, az Országház talán innen mutatja a legszebb oldalát.
A gyönyörű művészettörténeti szempontból kiemelkedő épületegyüttes 1895 és 1902 között épült Schulek Frigyes tervei alapján. A második világháborúban az építmény súlyos károkat szenvedett ennek helyreállításán Schulek Frigyes fia, Schulek János dolgozott.

A Halászbástya története

Az Árpád-házi királyok idejében a Várhegy, szállás- és védelmi helyként is szolgált, majd IV. Béla uralkodása idején vált a terület nagyobb jelentőségűvé, és végül Mátyás király tette a Várhegyet az uralkodók felségterületévé. A bástyáit és védőműveit a középkorban és a törökök megszállása idején megerősítették, azonban a törökök pusztítása azt tönkre is tette. Az osztrákok idején pedig a barokk művészet új divatjának köszönhetően, a Várnegyedben szinte minden új arculatot kapott, ennek még a Mátyás templom is áldozata lett.
A ma is látható Halászbástya az egykori „Híradás” toronytól a Jezsuita lépcsőig terjedő bástyaszakasz alapjaira épült, majd a „Híradás” torony helyére épült fel később a Halászbástya északi főtornya.
A Halászok bástyája elnevezés azon egyszerű oknál fogva született meg, hogy alatta terült el a Halászváros. Hajdan a halászok a portékájukat, a Mátyás templom melletti téren működő Halpiacon értékesítették. Ám ezek a halászok voltak zűrösebb időkben a bástya védői is.

A Halászbástya egykori állapota, majd felújítása

A Halászbástyát az osztrák hadvezetés erődítményként tartotta számon, akkortájban a kisebb felújítások ellenére a háború és a természeti viszontagságok nagy károkat okoztak az építményben. Az osztrákoknak nem volt szándékuk nagyobb felújításba invesztálni, így mire az erődjelleg 1874-ben megszűnt már olyannyira korszerűtlen lett, hogy mindenféle javítási munkálatokról is lemondott a hadügyminisztérium.
Majd megszületett a Mátyás templom helyreállításának a terve, amely a környék városrendezésre is kitért, ennek köszönhetően a Halászbástya felújítása is napirendre került, ezért Schulek Frigyes építész tett igen sok lépést. A Halászbástya újjáépítése 1899-ben kezdődött meg, mely munkálatai több szakaszból álltak, 1901-ben és1902-ben készült el a déli és az északi lépcső. A Halászbástya teljes építkezésével 1905-ben lettek kész, mely október 9-én lett átadva a fővárosnak.
A második világháború során a Halászbástya több helyen is súlyosan megsérült, az ürömben az öröm, hogy addigra már az épületegyüttes Budapest kiemelt nevezetességei körébe tartozott, ezért a felújítása nem tűrt halasztást. Az 1953-ban elkészült felújítási munkákat Bors László építőművész vezetésével folytatták.
A 70-es években a Hilton Hotel építése igen sok vitát váltott kis, szó, ami szó a sokablakos épület nem illik bele a Schulek-féle építészeti egységbe. Aztán 1990 után megkezdődhetett végre a fő probléma megoldása, vagyis a Halászbástya felújítása, ez azonban sajnálatos módon 92-ben leállt. Hogy a károk ne harapóddzanak el jobban, 94-ben az I. kerületi önkormányzat úgy döntött, hogy saját erőből folytatja a felújítást. Ekkor lett felújítva a déli bástya, a Schulek lépcső, a déli lépcső, a Mátyás templom szentélye mögötti támfal, a Szent István szobor körüli díszburkolat valamint a déli lépcső 6 vitéz szobra.
Végül 2003 novemberében adták át a nagyközönségnek a sok tekintetben felújított épületegyüttest, amely még 1987-ben, a Budai Várnegyeddel együtt, a Világörökség része lett.

A Halászbástya fő részei

A Halászbástya Schulek Frigyes építőművész főműve lett, mely három épületrészből lett komponálva egy teljes egésszé.

A lépcsők

A három szakaszból épült lépcsőt Schulek eredetileg a Duna partig akarta megépíteni. Amíg nem épült meg a Halászbástya a Várhegyre a bástya déli falába húzódó, hosszú, sötét és szűk Jezsuita lépcsőn lehetett feljutni. Schulek ezt átalakította, és helyenként kiszélesítette, a feljárat alsó kapuját díszítettséggel látta el, a román kori templom maradványaiból feltárt kőoroszlán domborművével. A lépcsőfeljárat jobb és bal oldalán, három-három íves fülkemélyedésben, különböző fegyvernemeket képviselő Árpád-kori harcosok szobrát helyezték el.

Az északi és déli bástyák, folyosók

Schulek Frigyes fantasztikust alkotott, mikor az északi és déli bástyákat valamint a folyósókat összekötő hadicélokat szolgáló mellvédfalat kellemes panorámájú sétánnyá alakította át. Méghozzá ezt az egészet úgy, hogy az karéjszerűen öleli körbe a Mátyás templomot. A volt bástyafalak szegélyei mentén fedett folyosókat alakított ki, nyitott oszlopcsarnoksoron nyugvó boltozattal, amelyek felett olyan járható teraszt nyitott, amelyek sarkait ún. kúpos fedelű bástyák díszítenek. Jelenleg ez a terület ma, mint kilátó szolgál.
Az északi részen többszintes tornyok magasodnak egymás fölé, ez a főtorony, amely előtt Előd és Álmos vezérek szobrai, egy oroszlán és egy tátott szájú mitológiai lény őrködnek.

A Szent István szobor és a déli bástyaudvar

A műemlékegyüttes harmadik nagy egységét a déli bástyaudvar és a hozzátartozó országalapító, Szent István lovasszobra alkotja. A szobor elkészítésére Stróbl Alajos szobrászművészt kérte fel, aki 1898-ban kezdte el a szobor mintázását és 1903-ban fejezte be. A szobor öntését és elhelyezését követően, annak ünnepélyes leleplezése 1906. május 21-én történt meg.

Stróbl szobrához Schulek tervezte meg a neoromán stílusú alapzatot, aköré pedig az ovális alaprajzú, áttört kő- és mellvédkorlátot, amelyet a déli bástyaudvar mértani középpontjában helyeztetett el. Az alapzat építményét, az eredetileg a csarnok falaira szánt freskók terveit felhasználó domborművek díszítik, amelyek István király uralkodásának egy-egy nevezetes mozzanatát örökítik meg.

A Halászbástya további szobrai

 • Hunyadi János szobra – Tóth István szobrászművész 1903
 • Szent György-szobor – az eredeti prágai 1373-ban a Kolozsvári testvérek által készített Sárkányölő Szent György szobor bronz másolata
 • Julianus és Gerhardus barát szobra – Antal Károly szobrászművész alkotta, mely a 30-as években lett felállítva, a jelenlegi helyén, a Hilton Szálló kertjében 1976 óta áll.

Tartalom forrása Wikipédia

 Fizetett hirdetés

Még több Látnivaló Budapesten

A Nemzeti Táncszínház - kép: Wikipédia, szerzője: Takkk
Nemzeti Táncszínház

Budapest egyik legszebb részén a világörökségnek számító Budai Várnegyedben találhat...

A Budai Várnegyed a világörökség része.
Budai Várnegyed

Budapest I. kerületében található Várnegyed 1987 óta a világörökség része. Terület

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Aug 09

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Aug 09

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Térkép

Programok a közelben

1 Rejtélyek Szobája

Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...

Szállás a közelben

1 Carlton Hotel Budapest

A Carlton Hotel Budapest a Halászbástya lábánál fekszik, a Várnegyedben, 200 méterre a h...

2 Romantique Apartman Budapest

Romantique Apartman... Nevét a csodás kilátásroól kapta. A hálószobából a kivilágitot...

3 Hello Budapest Apartman

› KÜLDETÉSÜNK: Évről évre viszont szeretnénk látni Önt. Ezt úgy érhetjük el, ha

Shopping a közelben

1 Buda Anno 1993 Kft.

A Krisztina Antikvárium a Déli pályaudvartól két villamosmegállónyira, a Krisztina téri...

2 Budavári Fortuna Étterem

A budai királyi várhegy és utcái, palotái, házai a világörökség megbecsült és büsz...

3 Budai Mérleg Gyógyszertár

A gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek a Magyar Gyógyszerész Kamara tagjai. A Budai M

MegosztomLátnivaló kereső Budapest

Partnereink
Facebook