Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Libamájfesztivál 2014

Erzsébet tér 1051 Budapest, Erzsébet tér -

Libamájfesztivál képek

 • Libamájfesztivál az Erzsébet téren! - Libamájfesztivál
 • Libamájfesztivál az Erzsébet téren! - Libamájfesztivál
 • Libamájfesztivál az Erzsébet téren! - Libamájfesztivál
 • Libamájfesztivál az Erzsébet téren! - Libamájfesztivál

Libamájfesztivál információk

A 6. Libamájfesztivál 2014-es dátuma egyelőre csak tájékozató jellegű.

De mi azért már kezdhetjük a ráhangolódást! Először is gondoljunk a puha és ízletes kulináris élményre. Idézzünk fel magunkba egy hűvös, hagymás illatú vidéki konyhát, abban egy kis piros zománcos edényt. A lábaska aljáról ropogós kenyérre libazsírt tunkolunk. Örömmel konstatáljuk, hogy libamájdarabkák is fennakadnak a serclin.

Hamarosan!
Szöveg: aZera - városom.hu


Fotók és sajtóanyag: CME Hungary csapata - köszönet értük!

A Libamájfesztivál 2014-es kiállítói

hamarosan

Libamájfesztivál Budapest 2014 belépőjegyek

hamarosan

Libamájfesztivál 2014 nyitva tartás:

péntek:12.00-00.00
szombat:09.00-00.00
vasárnap:09.00-00.00
 
Budapesten 2013. szeptember 6. és 8. között 5. alkalommal várja az ínyenceket a Libamájfesztivál. Az idei fesztivál kulináris élményei vidéki, családias hangulatot megidézve az Erzsébet téren érhetnek utol bennünket. Előkerülnek a régi illatos emlékek, melyek a nagyi ősrégi gyűrött receptjeit lengi körül.

A libamáj vitathatatlanul az egyik legízletesebb, megkoronázott fejedelmi étel és idén emellé úgymond udvarhölgyként társulnak a kacsamájas ételkülönlegességek. A látogatóknak olyan csodás fogásokat áll módjukban megkóstolni, mint a libaburgert libamájjal, lilahagyma lekvárral rusztikus lepényben, a libakolbászt chillis málnamustárral, házi fehér kenyérrel, a konfitált libacombot csomboros gerslis káposztával, a libamell pástétomot aszaltszilva chutney-val, mini brióssal, a roston sült libamájat szegfűszeges almapürével és polentával vagy éppen a pecsenye libamájat friss lecsóval rozmaringos parázskrumplival. Itt aztán az eddig kulináriában kevésbé jártas vendégek is elsajátíthatnak pár olyan fogást, mellyel a családi vacsorákon vagy baráti összejöveteleken libamájszakértőként tündökölhetnek. 
A remek libamáj és magyaros étkek mellé szép Tokaji borok lesznek társíthatók és a gasztronómia mellett zenei programok, gyerekprogramok, kézműves játékok és libaolimpia várja a család apraja-nagyját.

Az idei Libamájfesztivál új helyszíne lehetővé teszi, hogy sokkal elérhetőbb árakon kóstolhassunk nagyon finomat!

Libamájfesztivál programok 2013

Koncertek

 • Péntek – Judie Jay Trió
 • Szombat – Pátkai Rozina Band
 • Vasárnap – Yasya

Libaolimpia

A Libaolimpián játékos ügyességi feladatok, sok vidámság és értékes ajándékok várják a jelentkezőket!

Az izgalmas olimpiai játékokat napjában több alkalommal rendezik meg különböző feladatokkal, melyre családok és baráti társaságok jelentkezését várják a helyszínen.

Ízelítő a LIBAOLIMPIA feladataiból

 • Libaterelés , mely során a játékos a libával szoros együttműködésben – szellemi és fizika -  jut el a rajttól a célig….
 • Libatalponálló – már a játék neve is libás, elnézést hibás, mert nem állni, hanem menni kell, méghozzá libatalpakon, sőt  egy akadályokkal nehezített  útvonalat kell minél gyorsabban megtennie a játékosoknak..
 • Libalovaglás  – Nils Holgerson ajánlásával. Azokat a libákat kell meglovagolni, melyekben ( és nem  melyeken!!)  a legtöbb toll van. Tehát   párna lesz a „libaparipa” melyen a versenyző száguld a pályán..
 • „Gyertek haza ludaim„  - babbal töltött libákat –tehát  liba alakú kisebb babzsákokat – kell haza, avagy célba juttatni. A legjobban célzó szóban megkapja a Robin Lúd  elismerést.
 • „Ezt fújhatjuk” – libatollfújás, hogy a versenyzők kifújják magukat… A libatollat kell célba fújni, természetesen ez a feladat időjárás függő. Nagy szél esetén ezt a játékot egyszerűen  lefújjuk, a tollakat pedig „Elfújta a szél“…
A rendezvény ideje alatt kézműves foglalkozásokkal várják a vendégeket, ahol totyogó libát, nemez libabábot, illetve liba- körtemuzsikát is készíthetnek.

Libamájfesztivál 2013 sajtóanyagok
 
 
Az Alföldi Legendárium is részt vesz az V. Libamájfesztiválon
 
BUDAPEST - Az Alföldi Legendárium Klaszter virágkocsija is részt vesz a pénteken kezdődő V. Libamájfesztiválon. A Szent Anna-tó legendáját bemutató kompozíciót két hete a Debreceni Virágkarneválon a közönség szavazatai alapján a legszebbnek választották.  
 
Újabb attrakcióval bővült a péntek délelőtt kezdődő V. Libamájfesztivál. Az egész hétvégén át tartó rendezvényen az Alföldi Legendárium Klaszter virágkocsija is felvonul majd. A több mint 11 méter hosszú és 4 méter magas kompozíció Pikó Sándor képzőművész és Szabó Erzsébet virágdesigner alkotása, elkészítéséhez a hungarocell szobrok mellett több kilogramm tubarózsát és több száz szál élő fehérliliomot használtak fel. Az idei Debreceni Virágkarneválon közönségdíjat nyert alkotás a Szent Anna-tó legendáját mutatja be a fesztiválra kilátogatóknak.
 
Székelyföldön a Kárpát-medence keleti vonulatain, hazánk távoli hegyeinek két legmagasabb csúcsán, egy-egy pompás várban élt két testvér. A fivérek folyton vetekedtek egymással, mígnem egy napon az idősebbik elhatározta, hogy megmutatja öccsének milyen dúsgazdag is Ő valójában. Aranyveretes hintajába hat fekete lovat fogatott, s azzal állított be fivére várába. A fiatalabb testvér, ahelyett, hogy örült volna bátyja gazdagságának, inkább úgy döntött, felülmúlja testvérét. Saját aranyveretes hintaja elé 12 falu 12  legszebb szüzét fogatta. A szüzek mozdítani sem bírták a hintót, ezért a haragos kevély úr ostorcsapást mért a fogat első legszebb szűzére, Annára. Anna kicsordult vére a Földre hullott, ekkor térdre zuhant és az Istenhez fordult segítségért imájával. Az Úr meghallgatta Anna imáját, s hatalmas mennydörgés, földindulás közepette elsüllyesztette a két hegyet várastul, mindenestül. A hegyek helyén tó keletkezett, az uraság sárkánnyá, a szüzek pedig hattyúkká változtak. Majd a hattyúkból 11 visszaváltozott leánnyá és hazatért otthonába, de Anna örökre a tónál maradt, s emlékére kápolnát állítottak.

A Szent Anna-tó legendája intő például szolgál minden testvérnek és nemzetnek, hogy az állandó vetekedés végzetes lehet. A legenda üzenet nemzetünk megtisztulásához, összefogás a szeretet jegyében, a virágkocsi azt a szövetséget mutatja be, ami Szent Királyunknak sikerült,  mert az egység és az összefogás tudja csak sikeressé tenni  nemzetünket.
 
A Szent Anna-tó legendáját bemutató virágkocsi mellett a rendezvényre kilátogatók egész hétvégén különleges, libából és kacsából készült ínyencségeket kóstolhatnak, illetve a hozzájuk illő borral koccinthatnak, míg a család fiatalabb tagjait játékos vetélkedők várják.
 
A fesztivál célja, hogy népszerűsítse a liba- és kacsaételekkel kapcsolatos hagyományokat, rámutasson e két szárnyasból készült ételek közötti különbségekre, illetve az, hogy a rendezvényre kilátogatók minél több formájában megkóstolhassák ezt a különleges hungarikumot.


 

 
LIBAMÁJFESZTIVÁL - HÁTTÉRANYAG
 
A világ hízottmáj-fogyasztása az elmúlt években teljesen átalakult. Ma már a világon a fogyasztás 90%-a kacsamáj, és mindössze 10%-a libamáj. Ennek a 10%-nak mi, magyarok állítjuk elő a 80%-át, közel 1800 tonna hízott libamájat.
 
A magyar ágazat erősen exportvezérelt, a hazai fogyasztás - ahhoz képest, hogy libamájnagyhatalom vagyunk – alacsony. Az ágazat számításai szerint, ha minden magyar évente csak egyszer mindösszesen 30dkg magyar hízott libamájat fogyasztana, akkor az ágazat sokkal stabilabb lenne és egy újabb „lábra” állhatna.
 
A Libamájfesztivált 5. alkalommal szervezik meg azzal a céllal, hogy a hazai fogyasztást népszerűsítsék, és hogy segítsék a magyar fogyasztókat abban, hogy a lehető legszélesebb felhasználási módját ismerjék meg a liba- és kacsahúsnak, valamint a hízott májnak. Az első fesztiválnak 2008-ban még Orosháza városa adott otthont, amelyet a libamáj fővárosának tartanak. A 4Mancs nemzetközi támadása jelentős károkat okozott, amely legfőképpen Békés- Csongrád- és Bács-Kiskun megyékben volt érezhető. Ezért volt fontos, hogy az első fesztiválokat ebben a régióban, a libamáj fellegvárának számító Orosházán rendezzék meg. A fesztivál 2012-ben felköltözött a fővárosba, elsőként a Budai Várba, most pedig a budapesti Erzsébet téren várja a magyar liba- és kacsamáj rajongókat. Az eddigi fesztiválokon rendezvényenként 12-15 ezer fő vett részt és 1000-1200 kg hízott libamáj fogyott. Összesen a 4 fesztiválon közel 5 tonna hízott libamáj fogyott el. A fesztiválon résztvevők minden esetben teljesítették a fejenkénti 30-40 dekás fogyasztást. A fesztivál szervezőinek – ha kicsiben is – sikerült megvalósítania a szükséges fogyasztónkénti 30 dekát.
 
Libamáj-nagyhatalom vagyunk ugyan, de az elmúlt évek fesztivál tapasztalata azt mutatja a szervezők számára, hogy a magyarok jelentős része nem tudja megkülönböztetni a libamájat a kacsamájtól. Ránézésre nagyon hasonló ugyanis, elkészítése, ára, élvezeti értéke azonban jelentősen különbözik egymástól. A fesztivál szervezői rejtett kamerás próbavásárlások során 10 budapesti hentesüzletben vásároltak hízott libamájat. Annak próbálatak utánajárni, hogy valóban libamájat kapnak-e, vagy esetleg kacsamájat, libamáj áron. A vásárlást kifejezetten azokon a helyeken végezték, ahol nem volt egyértelműen megkülönböztetve a liba- és a kacsamáj. A vásárolt májakat a NÉBIH laborjában vizsgáltatták be, ahol vizsgálatokkal derítették ki, hogy a 10 májból mennyi volt a liba- és mennyi a kacsamáj. Az vizsgálat megdöbbentő eredménnyel zárult, amelyet a fesztivál szervezői 2013. szeptember 1-én 11:00-kor egy sajtótájékoztató keretében mutatnak be Budapesten.
 
A fesztivál teljes koncepciója arra épül, hogy abban segítse a fogyasztókat, hogyan lehet megkülönböztetni ezt a két fajta májat. Fontos hangsúlyt fektetnek a szervezők arra is, hogy a lehető legkülönfélébb recepteket mutassák be és kedvet csináljanak a hazai fogyasztóknak a hungarikumnak is számító ínyencségek fogysztására. A sajtótájékoztatón arra is választ adnak egy egyszerű, otthon is elvégezhető teszt segítségével a szervezők, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a libamájat a kacsamájtól otthon.
 

 

 
Szeptember 6-8. között rendezik az V. Libamájfesztivált Budapesten, az Erzsébet téren.

A fesztivál célja, hogy népszerűsítse a liba- és kacsaételekkel kapcsolatos hagyományokat, rámutasson e két szárnyasból készült ételek közötti különbségekre, illetve az, hogy a rendezvényre kilátogatók minél több formájában megkóstolhassák ezt a különleges hungaricumot. A szervezők az ételekhez illő borokkal és játékos vetélkedőkkel fűszerezik a vidéki családos hétvégét idéző rendezvényt. A Libamájfesztivál ínyencei megízlelhetnek majd néhány különlegességet, így bükkfán füstölt körtepálinkás hideg libamájat, libamájpástétomot lilahagyma lekvárral, illetve bundában sült libamájat Árpagyöngye rizottóval. 
A rendezvényről további információt a www.libamajfesztival.hu oldalon találnak.


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Nov 05

Családomért Nap
PostART Kulturális Színtér
Budaörs

Nov 06

CLASSIC BEAT BAND TÁNCOS BULI A FŐVÁROSI MŰVELŐDÉSI HÁZ CLASSIC BEAT CLUBJÁBAN
CLASSIC BEAT BAND TÁNCOS BULI A FŐVÁROSI MŰVELŐDÉSI HÁZ CLASSIC BEAT CLUBJÁBAN 2021. NOVEMBER ...
Budapest

Okt 27

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Fizetett hirdetés

Térkép

Szállás a közelben

1 Nagy-Gyevi House Budapest

Kedves leendő Vendégek, Szeretném pár sorban ismertetni apartmanom körülményeit. Az ap...

2 A Place To Sleep & Go Budapest

A place to Sleep & Go - The Night Solution! avagy A hely, ahol aludhatsz egy jót! - Megold...

3 All Central Hostel Budapest

All Central Hostel Budapest szívében a Deák Ferenc tér mellett, Budapest két legforgalmas...

Étel & Ital a közelben

1 Le Bourbon étterem

A Le Meridien Budapest elegáns étterme, a Le Bourbon, a lüktető belváros szívében talál...

Látnivalók a közelben

1 Volt Presszó
Volt Presszó - Budapest (Fotó: Csatári Júlia)

Amikor ősszel még a soproni nyarat sírjuk vissza, amikor télen az első infómorzsákat les...

2 Plasztikai Sebészeti Budapest - PSB Magyarország

Plasztikai tanácsadó, ahol a legjobb plasztikai klinikát és orvosokat ajánljuk.

3 Erzsébet tér
Az Erzsébet téri Danubius-kút (fotó: Ivanhoe)

Az egykori központi autóbusz pályaudvar helyszíne, a belváros legnépszerűbb és legnagyo...

Shopping a közelben

1 Hard Rock Cafe Budapest
Hard Rock Cafe Budapest

Hölgyeim és Uraim, végre, sok-sokévnyi várakozás után, a Váci utcában megnyitott a Har...

2 New York American Bistro
NEW YORK American Bistro

Tradicionális amerikai fogások, tényleg amerikás környezetben. Ha folyton fáj a fogad egy...

3 Legrand

A Le Grand a belváros szívében, a Vörösmarty téren helyezkedik el. Vendégeinket átlagon...

MegosztomProgram, esemény kereső Budapest

Partnereink
Facebook