Országos Nyitóoldal / Budapest / Blog / Sajtóközlemény / 2014-ben ismét lesz Budapest100!

2014-ben ismét lesz Budapest100! információk

2014-ben ismét lesz Budapest100!

2014-ben ismét lesz Budapest100 program: április 26-27-én lakóházak és intézmények várják az érdeklődőket, akik máskor talán nem látható terekkel, máskor nem hallható történetekkel találkozhatnak.

Az elmúlt években a Budapest100 a főváros legsikeresebb civil ünnepe lett, és 2013-ban nemzetközi elismerést is szerzett a lakó közösségek és a program önkéntesei által végzett munkának köszönhetően: a százéves házakat ünneplő eseménysorozat Németországban megkapta "A legszebb városi ünnep" díját. 2014 áprilisának utolsó hétvégéjén újra nyitott kapukkal és programokkal várják az érdeklődőket a százéves lakóházak és intézmények.

A nyitott házak hétvégéje nem csak műemlékekkel foglalkozik, épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól: felhívja a figyelmet a rejtett építészeti értékekre és az épített környezetre is. Emellett célja, hogy a képzett önkéntesekkel megvalósuló civil városi ünnep közelebb hozza egymáshoz az embereket.  A Budapest100 közös gondolkodást kezdeményez a megújulásról, és összetartó lakóközösségek munkáját ösztönzi.

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program, amelynek ötletgazdája az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ. Fedezzük fel és ünnepeljük együtt a 100 éves épületeket 2014-ben is!

Háttér - 2011 áprilisában az első Budapest100 programot nagy lelkesedés övezte. 50 budapesti épületben látták vendégül az érdeklődőket az ott lakók, dolgozók. A kétnapos rendezvény alatt közel 16 ezren fordultak meg a házakban (lakásokban, műtermekben, padlásokon, iskolákban, színházakban, irodákban, közintézményekben). 2012-ben 60 épület (35 lakóház és 25 intézmény) nyitotta ki kapuit. A látogatók száma közel 17 ezer volt. 2013-ban 50 százéves épület (25 lakóház és 15 intézmény) csatlakozott a programsorozathoz, emellett nosztalgia villamosok idézték fel a 100 évvel ezelőtti hangulatot. A látogatók száma meghaladta a 18 ezret. A százéves épületek bejárása mellett minden évben számtalan, a lakók által önkéntesek segítségével szervezett program is várta a látogatókat, sőt esetenként kisebb épületrészek újultak meg közös munkával a centenárium alkalmából. A városlakók lelkes részvétele arra ösztönöz minket, hogy folytassuk a programot.

A sajtóanyagért köszönet a Budapest100 csapatának!

Próbavacsora Etyeken

Esküvői Grill- és BBQ menü kóstolás, minden kötelezettség nélkül? A +52 Event & Gastro Hall mos...

Vacsoraest Ínyenceknek
Vacsoraest ínyenc olvasóknak

Rendhagyó irodalmi vacsoraestre várja az ínyenc olvasóközönséget a Globalista Konyha. A Főzünk ...

Twentysix Budapest
Őserdő nyílt a belvárosban

Őserdőre emlékeztet a Király utca legújabb közösségi tere. A botanikus kertet idéző udvarban a ...

edinover véleménye 2014.04.19 09:44
2014-ben ismét lesz Budapest100!

Hogyan lehet regisztrálni 26-27-re?
Hol? Honnan indulunk? Mikor?
Nemlátom nyomát. Tudom, a net okosabb mint én de...................

Jún 12

Oldtimer Show
A kialakult járványveszély miatt a 2020-as Oldtimer Show megrendezését két hónappal odé.........