Bemutatták az ország legnagyobb sajtját!
Hétvégén rendezik a 7. Magyar Ízek Vásárát a Millenárison
2014. március 28., Budapest – Március 29-30. között hetedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Vásárát a Millenáris „B” csarnokában, amelynek idei központi témája a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények. Ebből az alkalomból a szervezők elkészítették az ország legnagyobb sajtját. A rekordsajthoz 150 tehén 2820 liter friss tejére volt szükség, amely így végül közel 300 kilogrammot nyom. A sajtot a Százszorszép Óvoda gyermekei, Pap Krisztián főszervező, és Mircz Nárcisz sajtmester vágták fel ünnepélyesen péntek délután.
A Vásár holnap nyitja meg kapuit a Millnenáris B épületében, amely egész hétvégén várja az érdeklődőket. A rekordsajtból az első 20 kilós szeletet a Százszorszép óvoda kapta, de a sajtot bárki megkóstolhatja majd a hétvégi vásáron.
A korábbi hagyományokhoz hűen az eseményen hazánk 150 kistermelője képviselteti magát, akik többek között olyan különlegességekkel készülnek majd, mint az édesköménnyel fűszerezett erdeigyümölcsös camambert fagylalt, a kecskesajtos bonbon, a tufahegyben érlelt csemege sajt, vagy a kapros zsendice.
30 sajtmester, 72 ezer liter tej felhasználásával, megközelítőleg 6000 kg sajttal és különleges kézműves tejtermékek széles skálájával készül a Vásár látogatói számára.
A szervezők emellett számos színes színpadi programokkal kívánják bemutatni a tej különféle felhasználási módját, így a látogatók megismerkedhetnek többek között a vajköpülés, a jó minőségű aludttej és a házi túrórudi elkészítésének fortélyaival. Továbbá megismerkedhetünk különféle konyhai praktikákkal és titkos recept ötlettel is, amely segítheti a kézműves sajtok kedvelőit a minőségi sajtételek elkészítésében.
Európa egyik igen komoly hagyományokkal rendelkező alapvető élelmiszere, élettani hatásai kiemelkedőek, Magyarország mégis sereghajtó a fogyasztásban. Éppen ezért szerettük volna bemutatni, hogy milyen sokszínű felhasználási lehetősége van a tejtermékeknek és milyen az igazi, minőségi háztáji sajt. – mondta el Pap Krisztián a Vásár főszervezője.
A színpadi bemutatók mellett a hétvége kiemelt programjai között megtalálható lesz a Borjour Zenit, melynek keretén belül magyar szőlőfajtákból készült borokat mutatnak be a Vásárra kilátogató közönség számára, szombaton pedig Vastag Csaba gondoskodik a jó hangulatról a sajtvásáron.
A sajtóanyagért köszönet a Magyar Ízek Vására csapatának!