Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Design Hét 2013

Budapest, Több helyszín -

Design Hét információk

Az élhető design

A Design Hét Budapest fesztivál idén tizedik évébe lép; a jubileumi eseménysor 2013. szeptember 27. és október 6. között zajlik. A fesztivál védnöke a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAvilon Nonprofit Kft.

2013-ban a fesztivál a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. A kortárs design több meghatározó külső hatásnak köszönhetően az utóbbi években rendszeresen arra kényszerült, hogy újradefiniálja önmagát és új kifejezésmódokat keressen. A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, a legújabb technológiáknak (például a háromdimenziós nyomtatásnak) köszönhetően ma már gyakorlatilag bárkiből lehet designer, ugyanakkor a szakma képviselői manapság olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi és kulturális változásai, valamint a fogyasztói társadalom értékrendjének átalakulása újra előtérbe helyezték a kézműves technológiákat is, melyek eddig éles ellentétben álltak a design hagyományos értelmezésével, vagyis az ipari körülmények között készülő, sorozatgyártott termékek képével. A kortárs designt tehát egyszerre jellemzi a high tech és a low tech, az egyedi és a demokratikus jelleg, a magas műszaki tartalom és az esetlegesség – a Design Hét Budapest 2013 pedig nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy látleletet adjon erről a rendkívül izgalmas folyamatról.

Folytatva az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezést, 2013-ban Olaszország a Design Hét Budapest díszvendége. Az évről-évre közel háromszáz együttműködő partnerrel megvalósuló és hatvanezer látogatót vonzó eseménysor keretében idén is sor kerül a Design Hét Budapest saját szervezésű programjaira: a nemzetközi és hazai alkotásokat felvonultató nyitókiállítás a Design Terminál kiállítóterében várja majd a látogatókat, de lesz Nyitott Stúdiók, Vásárlási akció, illetve a design túrák és a gasztro programok sora is folytatódik, míg a rendkívüli népszerűségnek örvendő, felnőtteknek és gyerekeknek szóló workshopok köre is tovább bővül. Természetesen idén sem múlhat el az eseménysor sztárdesigner vendég nélkül, és a hazai design szakma legrangosabb díjait (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) 2013-ban is a programsor keretén belül adják át.
Katt a programok fülre!Keress minket a facebookon is >>>
Szöveg / sajtóanyag: designhet.hu
Adatforrás: designhet.hu
Design Hét 2013 programok
További részletek, letölthető programfüzet >>>Katt a logora a programokért!


Metszéspontok X Crossovers
A Design Hét Budapest 2013 nyitókiállítása a Design Terminálban
 
Budapest, 2013. szeptember 23. … Hol vannak a kortárs design határai? Mi történik, ha a tervezők átlépik ezeket? Miért jó, ha más területek hasznosítják a design sajátos gondolkodásmódját? Hogyan válnak környezetünk tárgyai koruk kérdéseinek, eredményeinek hordozóivá vagy éppen formálóivá? Az idei Design Hét Budapest pénteken, szeptember 27-én a budapesti Design Terminálban nyíló tárlata ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A Metszéspontok X Crossovers kiállításon megtekinthető, számos országból válogatott, több mint ötven munka mögötti tervezői csúcsteljesítmények alapja a designerek saját működési területét kiterjesztő kíváncsiság. Egyedi tárgyak, kísérleti projektek és díjnyertes munkák mutatnak rá a tudományos kutatások, a biotechnológia, a digitális hátterű gyártási folyamatok, illetve a megújuló hagyományok, a kézművesség és a történetmesélés kölcsönhatásaira az emberi környezet alakításában. Ezek a műfajokon átívelő együttműködések nem csupán a tervezői szerepek, de a tárgyi világgal kialakított viszonyunk változását is leképezik, reflektálva a hálózati kultúra elmúlt évtizedekben tapasztalt fellendülésére és válságaira is. A nyitókiállítás célja – a craft eredeti jelentésének megfelelően – a dolgok működésének megismerése, az emberi környezetet formáló határátlépések láthatóvá tétele.

A kiállítás installációját tervező Minusplus 2002-ben alapított, budapesti székhelyű, építészeti tervezéssel és kutatással foglalkozó iroda; sikeres nemzetközi tervpályázati szerepléseik mellett budapesti belsőépítészeti munkáikról is ismertek. A kiállítás arculata a Hidden Characters grafikai studió munkája, a 2010 óta együtt dolgozó tervező duó hazai és nemzetközi brandek vizuális kialakításával foglalkozik.

A Metszéspontok X Crossovers kiállítás kurátora Szemerey Samu, társkurátora Tornyánszki Éva. Kiemelt együttműködő partnereink: Izrael Állam Nagykövetsége, Budapest, Izraeli Kulturális Intézet, Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége.

 

Design Túrák a főváros rejtett értékeinek a nyomában


Budapest, 2013. szeptember 16. … A design túrák hagyományosan a Design Hét Budapest legnépszerűbb programjai közé tartoznak, ezért a szeptember 27. és október 6. között megrendezésre kerülő fesztivál a saját szervezésben megvalósuló túrák mellett idén felkért néhány ismert és elismert túraszervezőt is, hogy csatlakozzon a jubileumi programokhoz. A magyar, angol és olasz nyelvű túrák között válogatva megtapasztalhatjuk Budapest hihetetlenül sokszínű, izgalmas világát, azt ahogy a mai városlakók igyekeznek megőrizni az évszázados emlékeket, miközben saját arcukra és életmódjukra is formálják városukat.
 

A túrákon való részvétel regisztrációhoz kötött! 


A Design Hét Budapest díszvendége: Olaszország
 
 
Budapest, 2013. szeptember 11. … A jubileumi Design Hét Budapest a világ egyik design nagyhatalmát, Olaszországot köszöntheti a szeptember 27. és október 6. között megrendezésre kerülő fesztivál díszvendégeként. Ma már történelem, hogy a 20. század derekán tehetséges formatervezők és ambiciózus gyártók együttműködésének eredményeként hogyan vált egy életstílus jelképévé az olasz design, és az is közismert, hogy az olasz formatervezés a mai napig olyan példamutató iparág, melyben harmonikusan simul össze művészet, kézművesség és sorozatgyártás, humor és funkció, stílus és kreatív szaktudás.
 
Az Olasz-Magyar Kulturális Évad részeként, az Olasz Nagykövetséggel és az ICE – Olasz Külkereskedelmi Intézettel való együttműködés eredményeként megvalósuló díszvendégség programjai során számos világhírű olasz márka bemutatásán keresztül ismerkedhet meg a nagyközönség a kortárs itáliai design legnagyobb alakjaival, eredményeivel. A kiállítások, bemutatók, előadások széles körét felvonultató programsor fénypontja a világ egyik legfontosabb design múzeuma, a Triennale di Milano Maestri címmel az Iparművészeti Múzeumban szeptember 27. és november 24. között megtekinthető, 21 legendás olasz designer munkásságát bemutató tárlata. Ugyancsak a díszvendégséghez kapcsolódva látogat el hazánkba és tart előadást október 4-én a MOME Auditóriumában a kortárs olasz design egyik meghatározó alakja, Michele De Lucchi építész, formatervező, akinek munkássága napjainkban is iránymutatónak számít.
 
A Design Hét Budapest saját szervezésében valósul meg a Design Terminál emeleti kiállítótermében, szeptember 28. és november 4. között megtekinthető, olasz design lámpákat felvonultató ChiaroScuro kiállítás, ahol a népszerű design klasszikusok mellett kevésbé ismert lámpatestek illusztrálják, milyen sokféle is lehet a fény forrása, hányféle átmenet létezhet világosság (chiaro) és sötétség (scuro) között.
 
Az Olasz Kultúrintézet két grafikával kapcsolatos kiállításnak is otthont ad: a Magyar Plakát Társaság 27 alkotó legfrissebb munkáiból állítja össze a Pizza all’ungherese című tárlatát, míg a MATT (Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága) Nő-vér-vonal című kiállítása hölgyekről szól, akik a design szakma állandó-pillanatnyiságával ünneplik Bruno Munari életművét.
 
Természetesen, a díszvendégség programjaiban részt vesz a hazánkban jelenlévő olasz márkák színe-java is. Az illy Art Collection 2013-as, a kínai Liu Wei által tervezett kollekciója a Mobili Maniában mutatkozik be, de az egykori asztalosműhelyből luxusbútor-gyártóvá vált, 120 éve üzemelő Giorgetti legújabb termékei is a Design Héten debütálnak a Code-Decode Bemutatótermében. A Bank Center kiállítás és előadások keretében, a legnagyobb, utazáshoz kapcsolódó olasz brandek – például a Ferrari és a Ducati – design darabjain keresztül mutatja be a valódi „dolce vita” életérzést, melyhez a Hegyvidék Bevásárlóközpont Maserati Napjainak az olasz luxusmárka autócsodáit és az Ermenegildo Zegna luxus divatmárkával együttműködésben megvalósult egyéb design termékeit felvonultató programjai során is közelebb kerülhetnek az érdeklődők.
 
A belsőépítészetben, a lakberendezésben alapvető fontossággal bír az olasz design, nem véletlen, hogy egy sor budapesti üzlet és stúdió ezen területhez kapcsolódó programmal csatlakozik az olasz díszvendégséghez. A Desidea Max Cityben található üzletében mutatkozik be a mintegy hatvan országban jól ismert Bticino márka, míg a Fonte Bútor a Gervasoni hagyományos és új kollekciójának darabjaiból szemezget, a válogatott gyöngyszemeket Mészáros Dóra divattervező LineaPelle di Milano 1. helyezést nyert egyedi ruháira fűzték fel. A 20. századi olasz design egyik kiemelkedően tehetséges figurájának, Piero Fornasettinek az egyedi világát megjelenítő tapéták a Hephaistos és a Code-Decode szervezésében hazánkban első ízben tekinthetők meg kiállítás formájában. A főváros legújabb designbútor-üzletében, az Interni Budapestben az olasz design legjavával: bútorokkal, kiegészítőkkel, konyhai eszközökkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A VA Designban a toszkán designról tudhatunk meg többet, de bemutatkozik az Alessi múzeum és a VAM Design Múzeum is, a Solinfo Bemutatóterem pedig Design, Made in Italy című egész napos programja során termékbemutatókkal, kóstolókkal, igazi dolce vita hangulattal várja a látogatókat.
 
Természetesen a mindenki által rajongva kedvelt olasz gasztronómia is képviselteti magát a Design Héten: a Smeg Bemutatóterem Design all’italiana rendezvényén a Konyhagyár Tognana prémium konyhai eszközeinek segítségével főz majd remek olasz falatokat egy vendégséf. A népszerű Fausto’s, Krizia és Trattoria Pomo d’Oro éttermek is csatlakoznak a fesztiválhoz: különleges Olasz Design Menüvel várják vendégeiket, akiket a Solinfo jóvoltából a finom design falatokon kívül a Bugatti Gym konyhai eszközkollekciójának egy tagjával is megajándékoznak.


 


Olasz sztárdesigner a jubileumi Design Héten: Michele De Lucchi
 
Budapest, 2013. szeptember 9. … A szeptember 27. és október 6. között zajló Design Hét Budapest a kortárs olasz design egyik meghatározó alakját, Michele De Lucchi építész, formatervezőt látja vendégül, aki az idei olasz díszvendégséghez kapcsolódva látogat el hazánkba.

A sztárdesigner vendég munkássága napjainkban is iránymutatónak számít, aminek egyik legismertebb munkája, az 1987-ben, Giancarlo Fassinával közösen tervezett Tolomeo lámpa is ékes bizonyítéka, hiszen ez mai napig az egyik legnagyobb darabszámban eladott használati tárgy a világon. De Lucchi az elmúlt harminc évben gyakorlatilag az összes elismert designbútor-gyártó számára dolgozott, építészként pedig múzeumépületek sora fűződik a nevéhez: például a Triennale di Milano felújítása, melynek tekintélyes designbútor-gyűjteménye tőle is őriz néhány darabot.

Michele De Lucchi látogatása során – kapcsolódva a fesztivál idei tematikájához – a design, a kézművesség és az ipar összekapcsolódásának szükségességéről tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriumában (1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.) október 4-én, pénteken, 11:30 órai kezdettel. (Angol nyelvű előadás, a részvétel ingyenes.)

A Design Hét Budapest különböző programjain is lehet Michele De Lucchi munkáival találkozni. Többek között a világ egyik legfontosabb designmúzeuma, a Triennale di Milano Maestri címmel az Iparművészeti Múzeumban megtekinthető, huszonegy legendás olasz designer munkásságát bemutató tárlatán, vagy a Rio Lámpastúdió De Lucchi világhódító Tolomeo lámpa klasszikusának dedikált kiállításán, valamint a Design Hét Budapest saját szervezésében megvalósuló ChiaroScuro tárlaton a Design Terminál emeleti kiállítótermében.

A Design Hét Budapest az Olasz-Magyar Kulturális Évad részeként, az Olasz Nagykövetséggel és az ICE – Olasz Külkereskedelmi Intézettel való együttműködés eredményeként köszöntheti idén a fesztivál díszvendégeként a világ egyik design nagyhatalmát, Olaszországot.

 
DESIGN HÉT BUDAPEST 2013: Metszéspontok

A jubileumi Design Hét Budapest fesztivál védnöke a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAvilon Nonprofit Kft. 2013-ban a fesztivál a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. A kortárs design több meghatározó külső hatásnak köszönhetően az utóbbi években rendszeresen arra kényszerült, hogy újradefiniálja önmagát és új kifejezésmódokat keressen. A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, a legújabb technológiáknak (például a háromdimenziós nyomtatásnak) köszönhetően ma már gyakorlatilag bárkiből lehet designer, ugyanakkor a szakma képviselői manapság olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi és kulturális változásai, valamint a fogyasztói társadalom értékrendjének átalakulása újra előtérbe helyezték a kézműves technológiákat is, melyek eddig éles ellentétben álltak a design hagyományos értelmezésével, vagyis az ipari körülmények között készülő, sorozatgyártott termékek képével.

 
A sajtóanyagért köszönet a Design Hét csapatának!


Fizetett hirdetés

Kapcsolódó

Design Hét

főváros egész területén zajló, a szakmát és a nagyközönséget egyaránt megszólító fesztivál, a D...

Még több Program, esemény Budapesten

Budapesti Karácsonyi Vásár

Budapesti Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren 2017-ben...

Magyar mindennapok Kárpátalján - fotókiállítás

A kárpátaljai magyarok mindennapjait bemutató fotókiállítás megnyitója október 4-én 1......

„Sokezret nyilakkal…” a honfoglaló magyarok íjászfelszerelése - kiállítás

A magyarok legendás fegyvere az íj. A kiállítás témáját és tárgyi eszköztárát teki......

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Nov 22

Ügetőszilveszter
Budapest egyik legnépszerűbb szabadtéri évzáró rendezvénye vitathatatlanul az Ügetőszi......
Budapest

Nov 22

Móricz Zsigmond Színház műsora
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház műsora, előadásai, jegyárai
Nyíregyháza

Nov 22

Nadányi Zoltán Művelődési Központ programjai
A Nadányi Zoltán Művelődési Központ aktuális programjai.
Hajdúszoboszló

Fizetett hirdetés

Térkép

Szállás a közelben

1 Carlton Hotel Budapest

A Carlton Hotel Budapest a Halászbástya lábánál fekszik, a Várnegyedben, 200 méterre a h...

2 Romantique Apartman Budapest

Romantique Apartman... Nevét a csodás kilátásroól kapta. A hálószobából a kivilágitot...

3 Hello Budapest Apartman

› KÜLDETÉSÜNK: Évről évre viszont szeretnénk látni Önt. Ezt úgy érhetjük el, ha

Látnivalók a közelben

1 Budapest Bábszínház

Minden ember legelső és egyben meghatározó színházi élménye még kisgyermekként a báb...

2 Iparművészeti Múzeum
Az Iparművészeti Múzeum szecessziós épülete

Budapest egyik legforgalmasabb útján az Üllői úton találhatjuk a Magyar Iparművészeti M...

3 Szabadság tér

Budapest talán legszebb tere, az irredenta szobrok egykori helye az 5. kerületi Szabadság t

Shopping a közelben

1 Buda Anno 1993 Kft.

A Krisztina Antikvárium a Déli pályaudvartól két villamosmegállónyira, a Krisztina téri...

2 Budai Mérleg Gyógyszertár

A gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek a Magyar Gyógyszerész Kamara tagjai. A Budai M

3 Legrand

A Le Grand a belváros szívében, a Vörösmarty téren helyezkedik el. Vendégeinket átlagon...

MegosztomProgram, esemény kereső Budapest

Partnereink
Facebook