Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Budapest / Blog / Beszámoló / Falat építettünk, Falat bontottunk - The Wall 2011

Falat építettünk, Falat bontottunk - The Wall 2011

Falat építettünk, Falat bontottunk - The Wall 2011 információk

Megnéztük, tátva maradt a szánk, meghatódtunk, és elgondolkodtunk. Egy felejthetetlen élmény büszke gazdái lettünk 2011 június 22-én a Sportarénában. Roger Waters elhozta nekünk, mi pedig megtudtuk, hogy az új évezredben milyen is A Fal.

A XXI. század Fala

Már a Sportaréna előtti tömegből látszódott, hogy miért fogytak el már hónapok óta a Waters jegyek, bár számomra kérdéses volt, hogy az itt-ott családosan feltűnő 7-8 éves gyermekek mit raknak össze a Fal gondolatvilágából, de nem tisztem ez ügyben ítélkezni zavarni pedig aligha zavartak bárkit is. 

Szinte csúszás nélkül bukkantak fel a hatalmas falromok közül az In the Flesh? első zenekari hangjai és az igen látványos vadászgép becsapódás után elindult a George Orwell és Aldous Huxley rideg és kietlen vízióból kisarjadt Fal borzongató világának bemutatása és a közönség tömeges libabőrözése.
 
Nehéz szavakba öntenem egy régi álmom beteljesülését, de valami hihetetlen hatást keltett az elemi erejű zenével kombinált vetítés és színpadi show. Mint a gigászi, marionett bábként mozgatott tanárfigurát ’megfeddő’ gyermekkórus az Another Brick In the Wall ritmusaira, vagy az elmúlt és jelen évszázad háborúinak, terrorcselekményeinek áldozatai, a Mother szinte szívszaggató akkordjára megannyi nyelven bekúszó közhely feliratok, a Goodbye Blue Sky szinte békés, keserédes dalalma alatt hatalmi és gazdasági jelképeket bombaként szóró nehézbombázók. De voltak itt a dekadenciának és a gyarlóságnak ferde tükröt tartó női aktok, az elüzletiesedést élesen gúnyoló falfestmények, vagy a foghíjas fal mögött megjelenő katonai reflektor pásztázásának hátborzongató érzése…
 
De nem szándékom, és talán nem is tudnám végigsorolni az elképesztően gazdag látványvilág minden elemét vagy azt a rengeteg zenei finomságot, amit a Sportaréna színpadán tapasztaltunk. Kétségtelen, hogy az egyik csúcspont – ha lehet ilyet állítani – a Comfortably Numb volt, ahogy a hatalmas fal előtt Roger Waters egyedül énekel, miközben a fal tetején a nem kevésbé hatásos második ének vagy a szívbemarkoló gitárszóló idejére jelentek meg az érintett zenészek. (Azért itt eszembe jutott, hogy bárcsak a londoni 02 Aréna meglepetés David Gilmour vendégéneklése történne itt is…)  
 
A koncert első felében felépített, majd a második felét nagyrészt uraló fal az emberidegen önkényuralmat mélyen kritizáló, kifigurázó majd egy szinte kaotikus őrületté összefolyó, saját súlyától magába roskadó hatalom végkifejleteként leomlott és az Outside the Wall békét hozó ritmusaira elbúcsúzott a zenekar, a közönség pedig egy emberként köszönte meg hatalmas ovációval ezt a felejthetetlen élményt.


Szerző: Csillik Péter

 Fizetett hirdetés

Még több Blog Budapesten

4 Metro
A fűzöld a négyes metró

Eddig itt volt nekünk a kék és a piros. Vagy esetleg a sárga – bár a Kisföldalattit szerintem s...

Kézműves Magyar Ízek Vására - Hazai ízek legjava

A 4. Kézműves Magyar Ízek Vásárát volt szerencsénk a hétvégén ’megízlelni’ és szerezni pár kara...

Gyilkosok útján - A Murder kiállításon jártunk

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kiállítás-élményével kecsegtető Murder - A gyilkos tárlat h...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Beszámoló,

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jan 21

Nadányi Zoltán Művelődési Központ programjai
A Nadányi Zoltán Művelődési Központ aktuális programjai.
Hajdúszoboszló

Jan 21

Magyar kultúra napja meghívó Berettyóújfalu
Tisztelettel meghívjuk Önt és barátait 2022. január 21-én a magyar kultúra napja alkalmából sze...
Városom.hu

Jan 21

Berettyóújfalu, mindannyiunk városa kiállítás megnyitó
"Berettyóújfalu, mindannyiunk városa" kiállítás megnyitó
Városom.hu

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Budapest

    

Partnereink
Facebook