Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Budapest / Blog / Beszámoló / Verzió Filmfesztivál - Második nap

Verzió Filmfesztivál - Második nap

Verzió Filmfesztivál - Második nap információk

Csütörtökön úgy gondoltam, hogy kihasználom a lehetőséget és igyekszem unikum vetítésekre beülni. Sikerült a három filmből kettő olyat választanom, amit már nem vetítenek többet az idei Verzió keretén belül, emellett pedig a lehető legszínesebb földrajzi merítés jutott, hiszen a három film három különböző kontinensen játszódik (Afrika, Ázsia, Európa).


Verzió Filmfesztivál - Második nap
 
Megosztva a rendelkezésemre álló időt a Cirko-Gejzírben kezdtem a Szemtől Szembe (Framing the Other, 2011) című kisfilmmel, ahol az Etiópiában élő mursi törzs utóbbi évtizedekben megváltozott életét mutatták be: a törzs tagjai teljesen átformálták addigi életüket, illetve olyan jellegzetességeket tettek folklórjuk részévé, melyek csak a turisták jelenlétében léteznek - akik viszont készek minden „autentikus” fotóért fizetni a törzs tagjainak. Beszámoló lévén nem mennék bele a film elemzésébe és különböző kérdésekbe sem, de jó hír: a Cirkóban pénteken kora délután 16:30-kor még egyszer levetítik.
 
Az este a Toldi moziban folytatódott: a Gépemberekben (Machine Man, 2011) a szó szerinti robotmunkát mutatták be. Emberfeletti munkabírás és motiváció, vagy beletörődés – a bangladeshi munkások (szénlapátolók, téglavetők, PET-palack válogatók, hajómozgatók és riksások) mindennapjai számunkra ép ésszel fel sem fogható terheket és monotonitást jelentenek. Csak egy kérdés: te tudnál az 50 kg-os testsúlyoddal 80-115 kilós zsákokat akár 24 órán át cipelni?
 
Az i-re a Riksaláz (Rickshaw Rush, 2012) című magyar alkotás tett fel a pontot, melyben az Amszterdamban élő, illetve szerencsét próbáló magyar bicajos taxisok életét mutatják be. Fiatalabb, idősebb, egyedülálló, házas, hobó, ex-zenekar frontember, első próbálkozó, visszatérő álmát beteljesítő – lehet csemegézni, kik azok, akik úgy érezték elhagyják az országot. Az egyes történetek és vélemények olyan sokszínűek, hogy azt kívántam, bárcsak lenne a filmből egy rendezői változat is. Vagy nem is! Inkább legyen ez egy sorozat pilotja és utána jöjjön az egész évad. Majd maximum kiugrom egy kávéért a büfébe. A komoly emberi sorsokat kendőzetlen őszinteséggel bemutató Riksaláz egy humoros, ugyanakkor megindító film magával ragadó zenei hanganyaggal.
 
Ha egy tető akarnám hozni a megnézett három filmet, akkor azt mondanám: mindhárom film a megélhetésről szólt, mindhárom film arról beszélt, hogy a körülményekhez igazodni kell, illetve tudatosan, vagy ösztönösen, de meg kell próbálni a lehető legjobbat kihozni belőlük.
 
A fenti alkotásokat meleg szívvel ajánlom: illik megjegyezni a címeket/alkotókat, hátha más tematikus vetítéseken is felbukkannak, illetve a fesztivál szociológiai érzékenységéből kiindulva nagy esély van arra, hogy az OSA archívumban megtalálhatóak (lesznek) ezek az alkotások.
 
 
Szöveg: Jefe


Verzió Filmfesztivál 2012 infók, programok >>>


Fizetett hirdetés

Kapcsolódó

Fotó: Somsák Zsuzsa
Verzió Filmfesztivál - Első nap

A Toldi és Művész mozikban elkezdődött a 9. Verzió Dokumentumfilm Fesztivál. Érdekes témák, tel...

Verzió Dokumentumfilm Fesztivál

Idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Ember Jogi Dokumentumfilm Fes...

Még több Blog Budapesten

4 Metro
A fűzöld a négyes metró

Eddig itt volt nekünk a kék és a piros. Vagy esetleg a sárga – bár a Kisföldalattit szerintem s...

Kézműves Magyar Ízek Vására - Hazai ízek legjava

A 4. Kézműves Magyar Ízek Vásárát volt szerencsénk a hétvégén ’megízlelni’ és szerezni pár kara...

Gyilkosok útján - A Murder kiállításon jártunk

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kiállítás-élményével kecsegtető Murder - A gyilkos tárlat h...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Beszámoló,

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Aug 09

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Aug 09

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Budapest

    

Partnereink
Facebook