Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

A szerethető november

A szerethető november információk

Inkább a november legyen borús, mintsem a hangulatunk…
 
November… Utálatos hónap, amikor hosszú idő után először szembesülünk ismét a hajnali dérrel, esővel, gomolygó köddel, széllel vagy rosszabb esetben akár a hóval. A kifakult természet és borús időjárás akaratlanul befolyásolja hangulatunkat is. És ha mindez nem lenne elég, nemrég véget ért a nyári időszámítás. Az óramutatók visszaálltak megszokott helyükre, ami azt jelenti, hogy sokkal korábban sötétedik. Istenem, de soká lesz újra nyár! Bizonyára vannak napok, amikor legszívesebben otthon maradnánk. Milyen jó is lenne az ágyban begubózva sorozatokat nézni, és otthonról pizzát rendelni, miközben az eső szomorú cseppekben dobol az ablakunkon…
 
Nem!
Ezt felejtsük el gyorsan!
 
Hagyjuk az önsajnálatot és kapcsoljuk át az évszakból fakadó borús lelkivilágunkat. Ilyenkor is számtalan izgalmas elfoglaltságot találhatunk, csak keresni kell. A Tolle weboldalán elérhető Fittklub témái segítenek átlendülnünk a borongós hónapon! De addig is ismerkedjünk meg néhány érdekes hagyományt és különleges napot, amelyek novemberhez kötődnek.
 
Igaz ugyan, hogy november 1-je már elmúlt, de egy másik emléknap kapcsán mégis említést érdemel Mindenszentek. A hónap első napján mindazon megdicsőült lelkeket ünnepeljük, akikről megszámlálhatatlan sokaságuk miatt a kalendárium külön-külön nem emlékezhet meg. Mindenszentek ünnepe közismert, de azt kevesebben tudják, hogy a magyar katolikus egyház november 13-án tartja a Magyar Szentek és Boldogok emléknapját. Ez tulajdonképpen egy hazai vonatkozású ünnep, amely Mindenszentekhez hasonló, ám ilyenkor kifejezetten a Magyarországon született, vagy hazánkhoz kötődő szentekre, boldogokra és vértanúkra emlékezünk.
 
Sokkal hétköznapibb, de mindenképpen dicséretes a „Nemzetközi Füstmentes Nap”. Bízunk benne, hogy olvasóink között nincs egyetlen dohányos sem… De ha mégis akad, november harmadik csütörtökén remélhetőleg nem nyúl a doboz után. A „Smokeout Day” még 1971-ben indult útjára az Egyesült Államokból. Massachusetts állam akkori kormányzója, Arthur P. Mullaney fejéből pattant ki a nemes kezdeményezés, miszerint a Füstmentes Napon a dohányosok a cigarettára szánt pénzüket inkább ajánlják fel tanintézmények javára. Az ötlethez egyre több ország csatlakozott, így végül az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére nemzetközi szinten is Füstmentes Nappá vált november harmadik csütörtöke.
 
A szükségtelen holmik megvásárlása és a jóléti társadalmakra jellemző túlfogyasztás ellen tiltakozik a „Ne Vásárolj Semmit Nap”, minden hónap utolsó péntekén. A kanadai Ted Dave sokáig a reklámszakmában dolgozott, így jól ismerte a marketing ösztönző és sokszor talán szükségtelen hatását. 1992-ben azonban elege lett a reklámok folytonos vásárlásra buzdításától és elindította a „Ne Vásárolj Semmit Napot”. Azóta a kezdeményezést nagyon sok ország átvette. Az időpont talán nem túl szerencsés, hiszen november végén már érezhetők a karácsonyi vásárlási dömping első jelei.
 
Szintén novemberben van András nap, amely régebben sokfelé ünnep volt. Szent András apostolra emlékezünk ezen a napon. A keleti egyház védőszentje a krónikák szerint egy átlósan ácsolt kereszten halt mártírhalált, ezért nevezték el az ilyen formájú keresztet andráskeresztnek. A jeles naphoz népi hagyomány is kötődik. Ilyenkor az eladósorban lévő lányok férfinadrágot, míg a legények szoknyát tettek fejük alá lefekvéskor, hogy másnapra megálmodják ki lesz a férjük vagy feleségük.

Mindenszentek november elejére esik, András nap pedig a hónap legvégére. De a két időpont között is aktívan és hasznosan tölthetjük a novembert, amelyhez sok segítséget találunk a FittKlub novemberi írásai között. Lazítsunk, szórakozzunk, sportoljunk és készüljünk fel a télre!
 

A sajtóanyagért köszönet az Momentum Mundi csapatának!


Fizetett hirdetés

Még több Blog Budapesten

Próbavacsora Etyeken
Próbavacsora Etyeken

Esküvői Grill- és BBQ menü kóstolás, minden kötelezettség nélkül? A +52 Event & Gastro Hall mos...

Vacsoraest Ínyenceknek
Vacsoraest ínyenc olvasóknak

Rendhagyó irodalmi vacsoraestre várja az ínyenc olvasóközönséget a Globalista Konyha. A Főzünk ...

Twentysix Budapest
Őserdő nyílt a belvárosban

Őserdőre emlékeztet a Király utca legújabb közösségi tere. A botanikus kertet idéző udvarban a ...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Már 31

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Már 31

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Már 31

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Budapest

    

Partnereink
Facebook