Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Budapest / Blog / Sajtóközlemény / II. Felfedezők Napja – Kutatóexpedíciók Fesztiválja

II. Felfedezők Napja – Kutatóexpedíciók Fesztiválja

II. Felfedezők Napja – Kutatóexpedíciók Fesztiválja információk

2014. május 17-én, a Millenáris Parkban, immár második alkalommal nyitja meg kapuit a Felfedezők Napja fesztivál A FÖLDGÖMB magazin és a Magyar Földrajzi Társaság szervezésében. Ebben az esztendőben a barlangkutatás áll a rendezvény középpontjában. A Kutatóexpedíciók Fesztiválján biológus, antropológus, klímakutató, vulkanológus, geográfus, régész és még számtalan tudományág kutatói hozzák testközelbe eredményeiket, a terepi kutatás világát. A látogatók a rendezvény elő­adá­sain, mini kiállításain keresztül pillanthatnak be munkájukba, mód­szereikbe és megismerkedhetnek a felfedezők eszköztárával is.
 
Az ismeretterjesztés napjainkban méltánytalanul háttérbe szorult, a magyar kutatók eredményeivel szinte alig találkozhat a nagyközönség, pedig munkájuk társadalmi és gazdasági haszna kézzelfogható. Rendezvényünkkel ezen kívánunk változtatni, melyen az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozik egymással. Ismeretterjesztő elő­adásainkon A Földgömb magazin több szerzőjével is találkozhat az olvasó, akik mesélnek élményeikről és  bemutatják munkájukat.
 
Mindent a barlangkutatásról!
Magyarország "barlangnagyhatalom"! Bár világrekorderrel alig büsz­kél­ked­he­tünk, ám barlangjaink változatosságát tekintve mégis van alapja az állításnak. A magyar barlangkutatók világszerte elismerésnek örvendenek. Idén e kutatási területet szeretnék a szervezők alaposabban bemutatni sok más tudományág mellett. A Millenáris D-csarnokában a barlangkutatás standján bemutatkozik több magyar barlangász szervezet, expedíció. A nap folyamán összesen 11 előadást hallgathatnak meg neves barlangkutatóktól az érdeklődők Magyarország rejtett csodáiról, a Pál-völgyi-barlangrendszerről, a Bányász-barlangról, a József-hegyi-barlangról, de szó esik majd a világhírű Molnár János-barlangról, és a járatok kristálytiszta vize alá is merülhetünk majd gondolatban barlangi búvárok segítségével.
 
Amiért érdemes volt a 3D technikát megalkotni…
Különleges utazásnak ígérkezik két 3D-s vetítés is, mely a világhírű La Salle 3D International Team fotói segítségével 3 dimenzióban barangolhatjuk be a világ és Magyarorszság több rejtett csodáját. A kifejezetten 3D barlangi fotósokat tömörítő La Salle alkotócsoport páratlan felvételei először kerülnek bemutatásra hazánkban! Tagjai között a világ legjobb barlangi fotósai is megtalálhatók Olaszországtól Franciaországon és Kubán át Amerikáig, és még sok más helyről. A csoport tagjai rendszeresen szerveznek a világ különböző pontjaira barlangi fotós expedíciókat, melyekből később legjobb képeiket összeválogatva készítenek 3D diaporámákat. A kisfilmek között lenyűgöző felvételeket láthatunk a világ legszebb barlangjának mondott új-mexicoi Lechuguilla-barlangból, Hawai óriási méretű és különleges formavilággal bíró lávabarlangjairól, vagy Franciaország legféltettebb föld alatti csodáiról. De szerepel a repertoárban magashegyi jegesbarlangok kristálytiszta jégoszlopairól, valamint a világ legkülönlegesebb barlangi ásványairól szóló összeállítás is. Ha a filmkritikusok szerint a Gravitáció volt az egyik, ami miatt érdemes volt megalkotni a 3D technikát, akkor talán ez a másik.
 
Magyar Felfedező Nagydíj
A  Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány ebben az évben is odaítéli a Magyar Felfedező Nagydíjat, melyet Németh Tamás a Magyar Tudományos Akadémia leköszönő főtitkára, rendezvényünk fővédnöke ad át 13.00 órakor. A díjazott olyan expedíciós feltáró tevékenységért kapja az elismerést, amely új szakmai eredményeket hoz, maradandó értékteremtéssel jár, jelen­tős  nemzetközi figyelmet kelt. Vajon ki volt az elmúlt évek legkiemelkedőbb hazai, terepi felfedezője? Kiderül a Felfedezők Napján!
 
A Földrajz Ünnepe
 
A Felfedezők Napja– az előadásokon, bemutatókon túl – a földrajz ünnepe, egy igazi családi fesztivál, mely nem múlhat el játékok és sok-sok nyeremény nélkül! A vállalkozó szellemű látogatók próbára tehetik magukat, hogyan állnának helyt egy valódi expedíción! A játékosok belekóstolhatnak a magashegyi nehéz­sé­gek­be, belebújhatnak az antropológusok bőrébe, megismerkedhetnek a vul­ka­no­ló­gusok védőfelszerelésével, de akár egy robot mentőakciót is irányíthatnak. Számtalan próbatétel várja a vállalkozó szelleműeket. Aki teljesíti a hétpróbát, és a szerencse is mellé áll, akár egy utazást is nyerhet Lengyelország csodálatos hegyei közé, vagy hazaviheti a sok értékes ajándék egyikét! De aki nem nyer semmit, még mindig belekóstolhat a Pedalocafe – expedíciós kávézótricikli baris­tája által készített biokávé különlegességekbe.
 
A Világ megismerését nem lehet elég korán kezdeni, ezért rendhagyó fesztiválunkon már a legkisebbeknek is kínálunk programot. Számukra a Magyar Földrajzi Társaság standján szervezünk a témához kapcsolódóan programokat, játékokat.
 
A fesztivál a geográfia és rokontudományai legnagyobb és leglátványosabb hazai ren­dez­vénye. A különleges program célja felhívni a figyelmet a kuta­tó­expedíciók fontosságára, valamint az expe­dí­ciók tudományos gyökereire. Kedvet és érdeklődést ébreszteni a jövő generációjában a ­tu­do­má­nyos kutatómunka iránt, megmutatni a feladat szépségét, izgalmát!
 
 
A részletes program megtekintéséhez látogasson el honlapunkra: 
www.felfedezoknapja.info
 
További információ:
Heiling Zsolt, (30) 3-113-123, hezso@heiling-media.hu
Sekoulopoulu Márta, (30) 650-6801, marti@heiling-media.hu


Fizetett hirdetés

Még több Blog Budapesten

Próbavacsora Etyeken
Próbavacsora Etyeken

Esküvői Grill- és BBQ menü kóstolás, minden kötelezettség nélkül? A +52 Event & Gastro Hall mos...

Vacsoraest Ínyenceknek
Vacsoraest ínyenc olvasóknak

Rendhagyó irodalmi vacsoraestre várja az ínyenc olvasóközönséget a Globalista Konyha. A Főzünk ...

Twentysix Budapest
Őserdő nyílt a belvárosban

Őserdőre emlékeztet a Király utca legújabb közösségi tere. A botanikus kertet idéző udvarban a ...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Aug 14

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Aug 14

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Budapest

    

Partnereink
Facebook