Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Budapest / Blog / Sajtóközlemény / BNyF 2014 - Kihirdették a Városmajori Színházi Szemle programját

BNyF 2014 - Kihirdették a Városmajori Színházi Szemle programját

BNyF 2014 - Kihirdették a Városmajori Színházi Szemle programját információk

A Városmajori Szabadtéri Színpadon második alkalommal megrendezésre kerülő Színházi Szemle versenyprogramját háromfős szakmai bizottság válogatta. A nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásai között a kaposvári, a szombathelyi, a nyíregyházi, a tatabányai, a veszprémi, a miskolci, a pécsi, határon túlról a temesvári és az újvidéki színház egy-egy előadása szerepel.
 
A 2014. június 10. és július 17. között megrendezésre kerülő Városmajori Színházi Szemle a Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt eseménye, amelyen a szervezők a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásait kívánják bemutatni a budapesti közönségnek. Az előadásokat szakmai és idén újdonságként közönség-zsűri is figyelemmel kíséri majd, és több kategóriában díjazzák a produkciókat.
 
A 2014. évi szemleprogramot Karsai György egyetemi tanár, kritikus, Pécsi Júlia producer, a KÉK Művészügynökség ügyvezetője és Nagyszentpéteri Miklós, a Magyar Állami Operaház magántáncosa válogatta a fővároson kívüli színházak aktuális repertoárjából, a teátrumok ajánlását is figyelembe véve. Közel 50 előadás megtekintése után az alábbi 9 előadást választották ki:
 
39 lépcsőfok – Pécsi Nemzeti Színház (rendező: Horgas Ádám)
Adáshiba – Veszprémi Petőfi Színház (rendező: Tordy Géza)
A tanítónő – Miskolci Nemzeti Színház (rendező: Rusznyák Gábor)
Cudar világ – Weöres Sándor Színház Szombathely (rendező: Czukor Balázs)
Hippolyt, a lakáj – Csiky Gergely Színház Kaposvár (rendező: Guelmino Sándor)
János király – Móricz Zsigmond Színház Nyíregyháza (rendező: Keresztes Attila)
Opera Ultima – Újvidéki Színház (rendező: Kokan Mladenović)
Parasztopera – Csiky Gergely Állami Magyar Színház Temesvár (rendező: Szikszai Rémusz)
Rokonok – Jászai Mari Színház Tatabánya (rendező: Hargitai Iván).
 
A programból szervezők 7 előadást tudnak színre vinni, technikai okok miatt a Rokonok és a János király című előadásokat nem tudják megvalósítani a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
 
„Évek óta rendszeresen szerepelnek vidéki és határon túli színházi társulatok a Városmajorban, tavaly azonban úgy döntöttünk, hogy „csokorba gyűjtjük” és egy néhány hetes koncentrált időszakban – a fesztiválszezon elején, amikor bezártak a kőszínházak és nyitnak a szabadtéri színpadok – mutatjuk be a meghívott előadásokat” – nyilatkozta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezetője.
 
A Szemle olyan baráti találkozóként indult, amely lehetőséget teremt a művészek és alkotók egymással illetve egy újfajta színházi közeggel való találkozására. „Nem akartuk versenyeztetni az előadásokat, ám a kiemelkedő teljesítményeket szerettük volna megjutalmazni, ezért kértünk fel színházi szakembereket a zsűrizésre. A díjak és a díjazás azonban nemcsak a Színházi Szemle rangját emeli, hanem nagy népszerűségnek örvend a nézők részéről is, akik az interneten szavazhatnak kedvenceikre” – mondta el a fesztiváligazgató.
 
Idén az is újdonságnak számít, hogy a Szemle időszakában versenyen kívüli előadások is szerepelnek a programban, melyeket ugyanúgy a vidéki színházak aktuális repertoárjából válogattak a szervezők. A fehérvári színházból az Indul a bakterház és a Pillangó, Győrből A kripli, Veszprémből A kávéház érkezik a Városmajorba.
 
A válogatók a versenyprogram kiválasztásánál igyekeztek műfaji-tartalmi megkötések nélkül, a szórakoztatást a szó legszélesebb értelmében alapfeltételnek tekintve kitágítani a szempontrendszert. „Mindvégig mindenre nyitottan végeztük a munkánkat, kizárólag a minőség volt a meghatározó: a választott alapanyag, a rendezés, a színészi játék, a színpadkép, a közönségre gyakorolt hatás, hogy melyik alkotóközösség mit tekint fontosnak a színház missziójával kapcsolatban és mennyire tekinti partnernek, felnőttnek a közönségét. Célunk egy magas színvonalú fesztiválprogram összeállítása volt, mely a pozitív jellegzetességeteket kiemelve fest reális képet az ország fővároson kívüli színházi állapotáról” – nyilatkozta Karsai György válogató.
 
Bővebb információk:
www.szabadter.hu

 
A sajtóanyagért köszönet a Szabad Tér Színház
csapatának!


Fizetett hirdetés

Még több Blog Budapesten

Próbavacsora Etyeken
Próbavacsora Etyeken

Esküvői Grill- és BBQ menü kóstolás, minden kötelezettség nélkül? A +52 Event & Gastro Hall mos...

Vacsoraest Ínyenceknek
Vacsoraest ínyenc olvasóknak

Rendhagyó irodalmi vacsoraestre várja az ínyenc olvasóközönséget a Globalista Konyha. A Főzünk ...

Twentysix Budapest
Őserdő nyílt a belvárosban

Őserdőre emlékeztet a Király utca legújabb közösségi tere. A botanikus kertet idéző udvarban a ...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Aug 14

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Aug 14

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Budapest

    

Partnereink
Facebook