Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Budapest / Blog / Sajtóközlemény / Ma van Shakespeare születésének 450. évfordulója

Ma van Shakespeare születésének 450. évfordulója

Ma van Shakespeare születésének 450. évfordulója információk

Április 23-án mutatják be Shakespeare egykori színházában a drámaírás atyjának legismertebb drámáját, amely hamarosan világkörüli turnéra indul. A Globe to Globe Hamlet vállalkozás célja, hogy két év alatt az összes országba eljuttassa a Hamletet, amely Magyarországon június 21-én vendégeskedik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Bár Shakespeare születésének pontos dátuma ismeretlen, és feltehetően az is a személyéhez kötődő mítosz része, hogy a halálának dátuma egybeesik a születéséével, az irodalomtörténet április 23-án ünnepli a jeles évfordulót.
 
Shakespeare egykori, a kilencvenes években rekonstruált és újra megnyitott színházában, a Globe-ban egész évben különleges eseményekkel emlékeznek meg a jubileumról. A főépület mellett januárban nyitották meg a Jakab-stílusú fedett játszóhelyet, a Wanamaker Playhouse-t, ahol immár nemcsak tavasztól őszig, hanem egész évben műsoron tartják Shakespeare és kortársainak műveit, többnyire a reneszánsz kori hangulatot idéző gyertyafényes megvilágítással. Az elmúlt hétvégén születésnapi partit és családi nyílt napot tartottak, április 27-ig pedig jelképes összegért, 450 pennyért válthatják meg az érdeklődők az állóhelyes jegyeket a Globe előadásaira.
 
2014. április 23-án indul útjára az a Hamlet-előadás, amelyet 2016. április 23-iga világ összes országában bemutatnak. A társulat tizenhat tagja kerekedik fel, hogy vonaton, repülőn, hajón, buszon körbeutazza a hét kontinenst. A legkülönbözőbb helyeken elevenedik majd meg Hamlet királyfi története, eldugott falvak terein és nemzeti színházakban, tengerpartokon és kastélyudvarokban.
 
Shakespeare klasszikus tragédiáját Dominic Dromgoole, a Globe művészeti vezetőjének rendezésében állítják színre, hangsúlyozva a darab humorát, valamint nyelvezetének páratlan gazdagságát és leleményességét. A színészek egy csaknem üres színpadon adják elő a jól ismert történetet, ugyanúgy a szó erejével teremtve meg a cselekmény közegét, ahogy Shakespeare idejében is.
 
A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 21-én mutatják be az előadást, melyet magyarul feliratoznak, és egy különleges technikai kivetítéssel tesznek teljessé, így az ebben a formában csak Magyarországon lesz látható.
 
A Hamlet Shakespeare egyik leggyakrabban játszott és legismertebb drámája. Az alkotók megfogalmazásában: „a politikai intrikát, filozófiai elmélkedést, szexuális megszállottságot, tragikus mélységet és vad humort ötvöző mű határtalan költészet, Shakespeare zsenialitásának legteljesebb kifejezése”.
 
Hamletet két színész, Naeem Hayat és Ladi Emeruwa alakítja, a további szerepeket a két év alatt felváltva játsszák a színészek: Keith Bartlett, John Dougall, Miranda Foster, Phoebe Fildes, Beruce Khan, Tom Lawrence, Jennifer Leong, Rawiri Paratene, Matthew Romain, Amanda Wilkin.
 
Bővebben:
www.szabadter.hu

A sajtóanyagért és képekért köszönet a Budapesti Nyári Fesztivál csapatának! 
Fotók: Brownen Sharp
 


Fizetett hirdetés

Még több Blog Budapesten

Próbavacsora Etyeken
Próbavacsora Etyeken

Esküvői Grill- és BBQ menü kóstolás, minden kötelezettség nélkül? A +52 Event & Gastro Hall mos...

Vacsoraest Ínyenceknek
Vacsoraest ínyenc olvasóknak

Rendhagyó irodalmi vacsoraestre várja az ínyenc olvasóközönséget a Globalista Konyha. A Főzünk ...

Twentysix Budapest
Őserdő nyílt a belvárosban

Őserdőre emlékeztet a Király utca legújabb közösségi tere. A botanikus kertet idéző udvarban a ...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Aug 14

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Aug 14

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Budapest

    

Partnereink
Facebook